Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ești victimă a violenței domestice și nu-l poți părăsi pe agresor? Unde te poți adresa

© Sputnik / Miroslav RotariLiliana Istrate-Burciu
Liliana Istrate-Burciu - Sputnik Moldova
Abonare
Esti victimă a violenței domestice și nu-l poți părăsi pe agresor? Unde te poți adresa

Aproape 16.000 de femei au beneficiat de consiliere psihologică, după ce au sunat la Telefonul de Încredere al Centrului Internațional „La Strada”. Serviciul este activ de nouă ani și oferă ajutor victimelor violenței 24 din 24 de ore. Reprezentanții Centrului spun că, pe an ce trece, numărul apelurilor este în creștere. Și asta, deoarece victimele sunt mult mai informate.

„Statisticile noastre arată că cele mai multe apeluri sunt înregistrate în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, iar cele mai puține apeluri sunt înregistrate în aprilie, august, septembrie. Asta înseamnă că cele mai multe cazuri de violență în familie se înregistrează în perioada toamnă-iarnă, când oamenii stau acasă, comunică mai mult și actele de violență se întețesc. În această perioadă se consumă și mai mult alcool, fiindcă oamenii îl mai au”, a declarat Liliana Istrate-Burciu, manager Telefonul de Încredere, Centrul Internațional „La Strada, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că majoritatea femeilor care sună la Telefonul de Încredere raportează cazuri de violență fizică. Asta nu înseamnă însă că celelalte forme de violență lipsesc din familiile moldovenilor.

„Desigur că lumea vorbește mai mult despre violența fizică, deoarece este palpabilă, pe tine te doare. Mai greu înțelegi că atunci când vine soțul acasă și vrea un act sexual, iar tu nu vrei, asta de fapt este viol conjugal. La fel se întâmplă în cazul în care soțul îți impune la ce programe să te uiți la TV, sau în ce limbă – rusă sau română, să te uiți. Acestea tot sunt cazuri de violență, doar că vorbim despre violență sexuală și violență spirituală. Nu mai zic de violența psihologică care o întâlnim peste tot”, adaugă Liliana Istrate-Burciu, manager Telefonul de Încredere Centrul Internațional „La Strada.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0