Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Deocamdată este greu de spus în ce direcție se va îndrepta Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы 2019
Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul din cadrul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia, Aleksandr Șevcenko, a vorbit despre posibilele configurații ale coaliției în noul Parlament al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Duminica trecută, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de circa 50%. Un prag minim de participare la vot nu a existat la actualul scrutin.

După procesarea a 100% dintre procesele verbale pe circumscripții proporționale, lider este PSRM, cu 31,15% pe liste de partid; Blocul ACUM a acumulat 26,84%; PDM - 23,62%; Partidul „Șor” - 8,32%.

Ziua vinului la Chișinău - Sputnik Moldova
Alegerile în Moldova: Subtilitățile locale și marea politică

Astfel, cei mai mulți reprezentanți în parlamentul de legislatura XXI are PSRM (35 de mandate). Al doilea după numărul de mandate este PDM (30 de mandate). Blocul politic ACUM va fi reprezentat de 26 de deputați. O altă formațiune politică ce a acces în Parlament este Partidul „Șor”, cu 7 mandate. În trei circumscripții uninominale au învins candidații independenți: Ion Groza ((32,76%), Alexandru Oleinic (64,01%) și Viorel Melnic (62,74%).

Rezultatele alegerilor de duminică corespund în temei cu estimările făcute înainte de scrutin, însă configurația viitoarei coaliții este neclară și imprevizibilă. În cazul dat pot fi câteva ”combinații”, consideră expertul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia Aleksandr Șevcenko.

Prima: coaliția dinte PDM, care a anunțat că este gata de negocieri, și partidul „Șor”. Expertul nu exclude că această combinație poate avea loc dacă se va reuși atragerea unor susținători din componența noului Legislativ care ar completa voturile ce nu ajung pentru formarea majorității parlamentare.

„Însă deocamdată trebuie să obții acest lucru, trebuie să-i găsești”, a menționat Șevcenko.

Expertul nu a exclus și posibilitatea creării unei coaliției dintre PDM și blocul ACUM, deși opoziția a declarat că nu va face parte din viitoarele alianțe. Potrivit expertului, Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea să se răzgândească sub influența partenerilor străini.

„Deoarece și unii, și alții pledează pentru vectorul european de dezvoltare a Moldovei, formarea coaliției PDM – ACUM devine un fapt real. În opinia observatorilor, această coaliție este posibilă pentru a nu admite crearea unei coaliții în frunte cu socialiștii”, a adăugat Șevcenko.

флаги Евросоюза - Sputnik Moldova
UE, despre alegerile din Moldova și necesitatea unor modificări în legislația electorală

În momentul de față, în Moldova vor începe tot felul de manevre de partid, discuții, înțelegeri, în încercarea de a obține numărul necesar de locuri pentru formarea majorității parlamentare, de care va depinde direcția în care se va îndrepta țara în continuare.

„Alegerile au trecut, situația rămâne deocamdată destul de neclară și se poate spune că, deocamdată, nu se știe cine va veni la cârma Moldovei și ce curs va urma noua conducere a țării”, a conchis expertul.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

Fluxul de știri
0