Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE, despre alegerile din Moldova și necesitatea unor modificări în legislația electorală

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Trecere la banca de fotografiiфлаги Евросоюза
флаги Евросоюза - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit concluziilor preliminare ale misiunii de observare OSCE/ODIHR, alegerile au fost în general ”competitive”, dar au fost constatate și mai multe lacune.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik.  Alegerile parlamentare din Moldova au relevat necesitatea îndeplinirii recomandărilor OSCE și Comisiei de la Veneția, pentru ca legislația electorală să fie adusă în concordanță cu standardele internaționale, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice UE.

Potrivit concluziilor preliminare ale misiunii de observare OSCE/ODIHR, alegerile au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”.

Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, în special învinuiri de ”presiune asupra angajaților publici, indici clari de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative”.

Ziua vinului la Chișinău - Sputnik Moldova
Alegerile în Moldova: Subtilitățile locale și marea politică

 

Toate neajunsurile identificate de misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor ar trebui soluționate în baza recomandărilor OSCE în perspectiva viitoarelor alegeri, la toate nivelurile.

”Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania și ziua alegerilor, și va continua să urmărească cu atenție evoluțiile postelectorale în vederea evaluării impactului acestuia asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova”, menționează instituția în cpmunicat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Delegației UE în țara noastră, Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază faptul că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale.

Primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt

Dup cum s-a menționat deja în „Concluziilor Consiliului din 26 februarie 2018”, majoritatea modificărilor semnificative aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost în concordanță cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE/ODIHR.

Президент Молдовы Игорь Додон и посол России в республике Олег Васнецов - Sputnik Moldova
Politică
Rezultatele alegerilor parlamentare: Igor Dodon, în dialog cu ambasadorul Rusiei - Video

Desfășurarea ultimelor alegeri a confirmat necesitatea de a urma aceste recomandări și de a continua eforturile pentru a ”alinia” legislația electorală la standardele internaționale.

Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova.

”În spiritul acestor idei, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă care se află la baza Acordului nostru de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor ascunse indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor de stat”, declară UE.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

Fluxul de știri
0