Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Misiunea ENEMO, despre încălcările depistate și activitatea CEC în alegeri - Video

© Photo : Facebook / ENEMOȘeful-adjunct al misiunii ENEMO, Bosko Nenezic
Șeful-adjunct al misiunii ENEMO, Bosko Nenezic - Sputnik Moldova
Abonare
Misiunea ENEMO a apreciat înalt activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de organizare a alegerilor parlamentare din Moldova și atenționează asupra încălcărilor depistate, în special în cele trei circumscripții, deschise în afara țării.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik, C.S. Misiunea Rețelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), care a monitorizat alegerile parlamentare din Republica Moldova, a prezentat constatările și concluziile preliminare privind desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova.

Potrivit șefului-adjunct al misiunii ENEMO, Bosko Nenezic, experții internaționali au monitorizat 115 secții de votare, 3 dintre care din afara țării.

”În ziua alegerilor, opt echipe a câte doi observatori au monitorizat deschiderea, procesul votării, numărarea și totalizarea rezultatelor, transferul la consiliile electorale de circumscripție, precum și mediul din interiorul și în preajma secțiilor de votare și campania electorală în Moldova. În timp ce alte trei echipe au monitorizat ziua alegerilor în secțiile de votare deschise peste hotare. În total ENEMO a monitorizat 115 secții de votare, 112 fiind în Moldova și trei în străinătate”, a anunțat șeful-adjunct al misiunii ENEMO, Bosko Nenezic, în cadrul unei conferințe de presă de prezentare a constatărilor și concluziilor preliminare privind alegerile parlamentare din 24 februarie.

Reprezentanții ENEMO au precizat că mandatul și scopul Misiunii se limitează la monitorizarea alegerilor parlamentare și nu a monitorizat desfășurarea referendumului republican, desfășurat în aceeași zi, însă a fost evaluat impactul pe care l-a avut asupra procesului electoral. Totodată, ENEMO a atenționat că alegerile parlamentare au fost organizate conform sistemului electoral mixt și că modificarea cadrului legal a fost lipsit de un larg consens politic, fiind criticat de părțile interesate atât din interiorul țării, cât de cei din afară și că au fost adoptate în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și OSCE care au pledat împotrivă.

ENEMO a atenționat în special asupra organizării procesului electoral în cele trei circumscripții din afara țării și constată că ar fi fost încălcat principiul egalității votului.

”Prezența alegătorilor la vot la alegerile din 24 februarie, în cele trei circumscripții din străinătate ridică întrebări cu privire la principiul egalității votului, întrucât participarea alegătorilor la vot într-o circumscripție electorală era mult mai mare decât celelalte două circumscripții luate la un loc”, a subliniat Nenezic.

Potrivit experților, procesul de organizare a alegerilor de către Comisia Electorală Centrală a fost în mare parte eficient și transparent.

”Sesiunile CEC au fost deschise pentru mass-media și observatori, precum și pentru public prin streaming online. Deciziile CEC, au fost difuzate on-line în timp util. În ziua alegerilor, CEC a furnizat informații periodice cu privire la procesul și participarea la vot. Iar după închiderea secțiilor de votare a afișat rezultatele preliminare online, ceea ce a contribuit la transparența procesului”, a punctat Nenezic.

De asemenea, Misiunea constată că cele mai multe Consilii de Circumscripții și-au îndeplinit îndatoririle în timp util și au demonstrat un nivel înalt de cooperare cu observatorii ENEMO. Cu toate acestea, ENEMO a remarcat că publicare deciziilor anumitor Consilii de circumscripții a fost inoportună, multe decizii fiind încă nepublicate.

Логотип Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе - Sputnik Moldova
OSCE, despre desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova

Totodată observatorii au remarcat că femeile au fost bine reprezentate în Consiliile de Circumscripții, având o pondere de peste 55 la sută.

Misiunea a mai atenționat asupra carențelor legale ce țin de procedura de înregistrare a candidaților în circumscripții, pe care o consideră una ”împovărătoare” și care a făcut posibil ca mai mulți candidați să nu fie înregistrați în calitate de concurenți electorali.

Precizăm că la invitația Comisiei Electorale Centrale, ENEMO a detașat o misiune internațională de observare a alegerilor parlamentare care s-au desfășurat pe 24 februarie. Misiunea este alcătuită din echipa de bază, formată din opt experți internaționali cu sediul la Chișinău și zece observatori în întreaga țară, cu o misiune pe termen lung, care au fost separați în cinci echipe multinaționale.

Echipa de bază a fost creată de la începutul perioadei electorale, iar observatorii numiți pe termen lung au fost detașați pe 10 ianuarie 2019. Misiunea a monitorizat și evaluat mediul general în care s-a desfășurat procesul electoral. Misiunea a avut menirea de a evalua această campanie electorală, ținând cont de standardele internaționale în materie electorală și a cadrului legal național.

Fluxul de știri
0