Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

OSCE, despre desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova

© Sputnik / Сергей Аверин / Accesați arhiva multimediaЛоготип Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе
Логотип Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе - Sputnik Moldova
Abonare
La alegerile din Republica Moldova drepturile de bază ale cetățenilor au fost respectate, deși au existat și încălcări, se spune în declarația OSCE.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Observatorii internaționali ai misiunii OSCE au ajuns la concluzia că procesul electoral în Republica Moldova s-a desfășurat în mod transparent, drepturile de bază ale cetățenilor au fost respectate, însă unele încălcări au adus anumite prejudicii campaniei electorale.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova 2019 - Sputnik Moldova
Observatorii CSI, despre încălcările înregistrate în timpul alegerilor din Moldova

Duminica trecută, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de circa 50%. Un prag minim de participare la vot nu a existat la actualul scrutin.

Pentru partide, pragul electoral este de 6%, iar pentru blocurile electorale – 8 %.

După procesarea a 99,35% dintre procesele verbale, datele Comisiei Electorale Centrale arată astfel: PSRM - 31,22%; ACUM - 26,64%; PDM - 23,76%; PP Șor - 8,35%. Astfel, niciun partid nu dispune de numărul suficient de voturi pentru a putea crea o majoritate parlamentară.

Pe circumscripțiile uninominale, democrații au 18 mandate, socialiștii  - 16, blocul ACUM – 12, PP „Șor” – 2.

Fluxul de știri
0