Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Invitați surpriză la prima ședință a Parlamentului ales pe data de 24 februarie

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul de legislatura a XXI-a s-ar putea întruni în prima ședință la sfârșitul lunii martie.

CHIȘINĂU, 26 feb– Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a lansat un concurs pentru cetățenii care vor să participe, alături de deputați, la prima ședință a Parlamentului de legislatura a XXI, ales în data de 24 februarie.

Concursul este adresat elevilor în vârstă de până la 18 ani. Pentru a participa la aceste concurs este nevoie de înregistrat un mesaj video, de maxim un minut, în care participantul răspunde la trei întrebări: ce știe despre deputați; care sunt funcțiile lor și cum se aleg deputații.

Парламент  - Sputnik Moldova
Lista celor 101 deputați care au acces în Parlamentul Republicii Moldova

Mesajul video urmează să fie expediat pe adresa: vizite@parlament.md, până la data de 5 martie 2019, cu mențiunea ”Concurs de mesaje video”.

Cetățenii Republicii Moldova au ales duminică, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

CEC a anunțat când își vor primi mandatele noii deputați >>>

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali. Astfel, cele 50 de locuri în Parlament vor fi împărțite între patru formațiuni politice: PSRM, Blocul ”ACUM” PAS-DA, PDM și Partidul Politic ”ȘOR”.

Consiliile electorale de circumscripție trebuie să trimită procesele verbale cu privire la rezultatele alegerilor în original către CEC, până marți, 26 februarie, ora 21:00. CEC totalizează rezultatele alegerilor parlamentare și întocmește un proces verbal privind rezultatele alegerilor și un raport pe care le transmite Curții Constituționale, care va decide asupra legalității desfășurării exercițiului electoral și validării mandatelor de deputat.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Exclusiv: Când își va începe activitatea Parlamentul ales la 24 februarie

Potrivit Codului Electoral, în termen de cinci zile, CEC totalizează rezultatele scrutinului și, în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale actele şi listele deputaţilor aleşi.

În termen de cinci zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

În cazul în care Curtea Constituţională confirmă legalitatea alegerilor în cel puţin 2/3 din circumscripţiile uninominale, Comisia Electorală Centrală eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi.

Ținând cont de aceste termene, cel mai probabil la mijlocul lunii martie, ar putea fi validate rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie. Astfel, Parlamentul de legislatura a XXI-a s-ar putea întruni în prima ședință la sfârșitul lunii martie.

Fluxul de știri
0