Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rezultatele scrutinului parlamentar, sub lupa politologului Victor Juc

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
Previzibile sau o surpriză? Ce spune doctorul habilitat în politologie Victor Juc despre rezultatele alegerilor.
Rezultatele scrutinului parlamentar, sub lupa politologului Victor Juc

Doctorul habilitat în politologie Victor Juc nu este surprins de rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie. Expertul se arată însă nedumerit de încălcările care s-au produs pe parcursul zilei alegerilor, subliniind că acestea nu fac față unei țări care se pretinde a fi democrată.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Previziuni postelectorale: Fără alegeri anticipate, guvernare cu o majoritate confortabilă

„Rezultatele erau, practic, determinate dinainte. Eu am spus de mai multe ori că vor fi trei partide care, cu certitudine, vor obține peste 20% și Partidul ȘOR care oscila între 5,8% și 6,2%”, a declarat doctorul în politologie Victor Juc pentru Radio Sputnik Moldova.

Cele trei formațiuni au obținut un scor mai mare decât la parlamentarele din 2014.

„De fapt, o privire generală denotă că toți cei trei concurenți electorali au obținut rezultate mai bune comparativ cu 2014. PSRM a obținut cu peste 100.000 de voturi mai mult, PDM- cu 80 de mii mai mult decât în 2014, iar Blocul ACUM – cu 30 de mii de voturi mai mult decât PLDM. Am făcut această comparație cu PLDM, deoarece PLDM a cedat eșicherul de centru-dreapta”, a subliniat Victor Juc.

Făcând referire la încălcările comise de unii concurenți electorali atât în perioada campaniei, cât și în ziua scrutinului parlamentar, Victor Juc a comparat Moldova cu Nigeria.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Alegeri parlamentare în Moldova: Primele bilanțuri – scandaluri, speranțe și dezamăgiri

„În campania electorală, unii concurenții au folosit ”PR-ul negru”. La un moment dat nu mai înțelegeai cine cu cine luptă. Dacă e să ne referim la acele autobuze cu oameni aduși din regiunea transnistreană și acele suspiciuni de mituire a alegătorilor, aceste încălcări nu fac față Moldovei, o țară care se pretinde a fi democrată. Cert este că aceste încălcări nu vor putea servi drept temei pentru anularea rezultatelor”, a conchis Victor Juc.

Potrivit rezultatelor preliminare, după procesarea a 99,35% din procesele verbale, în Parlament acced patru concurenți electorali din cei 15 pe circumscripția națională. Este vorba de PSRM, care a obținut 31,22% din voturi; blocul ”ACUM” a obținut 26,64%, PDM a obținut 23,76 la sută din voturile valabil exprimate, iar Partidul „ȘOR” – 8,35.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0