Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE: „Euroscepticii” ar putea obține o cincime din mandate în Parlamentul European

© Sputnik / Ирина Калашникова / Accesați arhiva multimediaParlamentul European
Parlamentul European - Sputnik Moldova
Abonare
Partidele eurosceptice sunt pe cale să obțină o cincime din mandate în Parlamentul European în urma alegerilor din mai, potrivit unei estimări a Parlamentului.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Parlamentul European a publicat prima estimare a repartizării mandatelor, în baza sondajelor naționale realizate la începutul lunii februarie de către Kandar Public, o companie de cercetare a datelor și consultanță.

Astfel, grupurile eurosceptice ar putea obține 153 din cele 705 mandate. Cu 27 de mandate, Lega, condusă de vicepremierul italian Matteo Salvini, ar putea devenit al doilea cel mai mare partid național din PE după Uniunea Creștin-Democrată din Germania (CDU), care va obține 29 de fotolii.

Uniunea Europeana - Sputnik Moldova
Politician european: Europa este inundată cu imigranți din cauza politicii occidentale

În prezent, Partidul "Lega" face parte din grupul Europa Națiunilor și Libertăților (ENF), din care face parte și "Adunarea Națională" din Franța (fostul Front Național), Partidul Danez pentru Libertate, Partidul Libertății din Austria. Aceștia urmează să-și extindă numărul de fotolii în următoarea legislatură de la 37 la 59.

Alte formațiuni care vor smulge din voturile Partidului Popular European (PPE) sunt Partidul Lege și Justiție din Polonia (24 de mandate) și Mișcarea Cinci Stele din Italia (22 de locuri).

Astfel, Partidul Popular European ar putea pierde 34 de locuri din cele 217, în timp ce al doilea grup ca pondere – Alianța Progresivă a Socialiștilor și Democraților va cădea de la 186 până la 135 de mandate.

Alegătorii urmează să vină la urnele de vot între 23 și 26 mai pentru a decide viitorul Europei. Cea de-a a noua legislatură va avea cu 46 de membri mai puțin. Primele alegeri directe pentru Parlamentul European au avut loc acum 40 de ani.

Fluxul de știri
0