Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vom avea o guvernare de coaliţie sau alegeri anticipate? Ce va fi după scrutinul de astăzi

© Sputnik / OsmatescoVictor Juc
Victor Juc  - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul habilitat în politologie Victor Juc, a vorbit în cadrul unei ediții speciale de la Radio Sputnik Moldova despre posibilele scenarii de după scrutinul parlamentar. La ce am putea să ne așteptăm.
Vom avea o guvernare de coaliţie sau alegeri anticipate? Ce va fi după scrutinul de astăzi

Democrați, socialiștii și blocul ACUM sunt concurenții electorali cu cele mai mari șanse de accedere în Parlament, spune doctorului habilitat în politologie Victor Juc. Fără îndoială, după scrutinul parlamentar de astăzi, 24 februarie, am putea să ne așteptăm la diverse coaliții între cei trei poli politici, în caz contrar, alegerile anticipate sunt inevitabile.

„Cred că Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM vor depăși pragul de 6% și respectiv, de 8%, iar alte partide, poate unul dintre ele ar putea trece în circumscripția națională. Aranjamentele sunt, practic, imprevizibile pentru acest moment și putem să ne așteptăm la orice. Am putea avea coaliție între PDM și PSRM sau între PSRM și Blocul ACUM. Totul este posibil”, a declarat Victor Juc pentru Radio Sputnik Moldova.

Alegeri locale - Sputnik Moldova
Ar putea avea loc destabilizări în masă în Moldova, după alegeri? – Opinia politologului

Însă indiferent cine va avea majoritate în Parlament după acest scrutin parlamentar, cetățenii țării nu ar trebui să se aștepte la schimbări majore în ceea ce privește nivelul lor de trai.

„Eu, personal, nu mă aștept la schimbări foarte mari după scrutin, cu atât mai mult cu cât după finalizarea campaniei pentru parlamentare urmează să înceapă pregătirile pentru scrutinul local. Respectiv, cei din teritoriu care au lucrat pentru parlamentare vor cere suportul celor de la centru ca să muncească pentru ei”, a declarat doctorul în politologie Victor Juc.  

Amintim că astăzi, 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova îi aleg pe cei care vor conduce țara în următorii patru ani.  În acest an, pentru prima data în Republica Moldova scrutinul parlamentar va fi organizat în baza sistemului electoral mixt. Ceea ce înseamnă că 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51, în circumscripţii uninominale. De menționat este că în circumscripția națională s-au înregistrat 15 partide și blocuri electorale, iar în circumscripțiile uninominale sunt 325 de candidați din partea a 10 formațiuni politice și 56 de candidați independenți.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0