Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegeri parlamentare: Cum votează moldovenii la București

© Sputnik / Georgiana ArseneCum se votează la Ambasada Republicii Moldova de la București
Cum se votează la Ambasada Republicii Moldova de la București - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii aflați în România participă la alegerile parlamentare și la referendumul republican – urmăriți un reportaj de la una dintre secțiile de votare.

BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Ambasada Republicii Moldova de la București este unul din locurile care a găzduit o secție de votare.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Știre de ultimă oră de la CEC. Ce se întâmplă la secția de votare din Londra

În fața Ambasadei se adunaseră cetățeni dornici să își exprime opțiunea electorală. Nu erau mulți, iar ceea ce m-a surprins a fost liniștea în care se desfășura totul. Vorbeau puțin sau deloc, ascultau de îndemnul jandarmilor de a intra numai câte zece și apoi păreseau instituția rapid.

Înăuntru, aceeași ordine.

Am reușit să aflu ce așteptări au acești oameni de la procesul electoral de astăzi și ce anume i-a motivate să iasă din casă într-o zi care, deși însorită, este destul de friguroasă.

”Poate schimbăm ceva în Moldova, chiar dacă locuim în România de mulți ani, de 20 de ani, chiar de 25 aproape, părinții .și frații sunt în Moldova și așteptăm să se schimbe ceva acolo. Și lumea de acolo trebuie să înțeleagă și să voteze cu Europa și să nu ne mai întoarcem înapoi în trecut”, a declarant o moldoveancă. 

Se pare, însă, că nu toți cei care au venit au și reușit să voteze. Mărturie în acest sens stă o postare de pe Facebook în care autorul vorbește despre faptul că unii aveau actele expirate.

Cum se votează la Ambasada Republicii Moldova de la București - Sputnik Moldova
Mai mulți moldoveni aflați în România nu au putut vota: Iată de ce

Un motiv pentru care oamenii au actele expirate ar putea fi acela că moldovenii pot circula cu buletin sau pașaport românesc.

La ieșire, pe trotuar, se strângeau semnături pentru candidatura la europarlamentare a lui George Simion, dar extrem de puțini din cei care ieșeau de la urne semnau pe liste.

Reamintim că alegătorii care se află pe teritoriul UE, inclusiv al României, urmează să aleagă unul din cei 13 candidați înscriși în circumscripția uninominală 50

În Moldova, pe 24 februarie, cetățenii își aleg un nou parlament. Reporterii Sputnik urmăresc desfășurarea scrutinului și transmit informații detaliate în regim real.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

Fluxul de știri
0