Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prima sută de mii de alegători a votat deja: Cei mai mulți sunt vârstnici de 56-70 de ani

© Sputnik / Miroslav RotariВ Молдове открылись избирательные участки
В Молдове открылись избирательные участки - Sputnik Moldova
Abonare
Unii dintre conaționalii noștri au mers să-și exprime votul chiar prima oră, imediat după deschiderea secțiilor de votare, care a avut loc la 7:00.

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Deja prima sută de mii de alegători s-a prezentat la secțiile de votare și au votat în cadrul scrutinului de astăzi.

Potrivit informațiilor făcute publice de către Comisia Electorală Centrală, în regim online, privind prezența la vot, la aproape două ore de la deschiderea secțiilor de votare, la urne s-au prezentat peste 100 de mii de alegători, ceea ce constituie 3,64 la sută din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale.

Dintre aceștia, 51,36 la sută sunt bărbați, iar 48,64 femei.

După categoria de vârstă, cei mai harnici sunt alegătorii care au între 56 și 70 de ani, ei constituind aproape jumătate dintre cei care au mers până la această oră la vot (40,99%), după care cei cuprinși în categoria 41-55 de ani (27,93%). Urmează cei mai tineri: 26-40 de ani – 17,90%. Vârstnicii care au peste 71 de ani au constituit 7,77 la sută dintre toți cei care au votat până la această oră. Și cei mai leneși sunt tinerii cu vârsta 18-25 de ani. Cota lor din electoratul care și-a exprimat votul în primele ore ale dimineții este de 5,41 la sută.

Алина Руссу  - Sputnik Moldova
Societate
Alina Russu: CEC va depune tot efortul ca alegerile să se desfășoare liber și corect

Precizăm că secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, iar în caz de necesitate, activitatea acestora poate fi prelungită cu maximum două ore.

Amintim că astăzi, 24 februarie, în Moldova au loc alegerile parlamentare ordinare. Începând cu acest an, scrutinul parlamentar este organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională vor fi aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale vor fi aleși 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Tot astăzi cetățenii Republicii Moldova participă și la un referendum consultativ. Alegătorii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0