Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alina Russu: CEC va depune tot efortul ca alegerile să se desfășoare liber și corect

© Sputnik / Miroslav RotariАлина Руссу
Алина Руссу  - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții CEC dau asigurări că vor depune tot efortul pentru a monitoriza desfășurarea alegerilor în toată țara.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Cetățenii țării noastre decid astăzi cine îi va reprezenta în Parlament, în următorii patru ani. Alegerile parlamentare și referendumul consultativ se desfășoară în aceiași zi, adică astăzi. Secțiile de votare au fost deschise la ora șapte și vor fi închise la ora 21:00.

”Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri ordinare și referendumul consultativ. Comisia Electorală Centrală va depune tot efortul ca acestea să se desfășoare liber și transparent”, a declarat într-un briefing de presă  președintele CEC, Alina Russu.

В Молдове открылись избирательные участки - Sputnik Moldova
Ultima Oră: S-au deschis secțiile de vot - Moldovenii își aleg deputații în Parlament

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale vor organiza alte trei briefinguri de presă în care vor informa cetățenii despre desfășurarea alegerilor în toată țara. Acestea vor avea loc la ora  13:00, 18:30 și la ora 21:30 când vor fi închise secțiile de votare.

Prima secție de votare a fost deschisă în Japonia, iar ultimele vor fi deschise în America și Canada. Acest lucru se datorează fusului orar diferit de cel al țării noastre.   

Pentru prima dată în Moldova au loc alegeri în baza sistemului electoral mixt. 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 51 în circumscripțiile uninominale. Alegătorul va primi patru buletine de vot: două pentru alegerea deputaţilor şi alte două pentru referendum. La aceste alegeri 14 formaţiuni politice şi un bloc electoral s-au înscris în cursă în circumscripţia naţională.

325 de concurenţi electorali luptă pentru fotoliile de deputaţi în cele 51 de circumscripţii uninominale. 269 sunt susţinuţi de partide, iar 56 - independenţi. Aceştia pot fi aleşi doar de către alegătorii care au domiciliul în circumscripţia uninominală în care concurează. În fiecare va fi ales un singur parlamentar.

În ţară, au fost constituite 48 de circumscripţii. Alte trei au fost create în străinătate: una la Est de Republica Moldova, alta la Vest și încă una pentru diaspora din Statele Unite şi Canada. În ultimele două sunt înregistrați și cei mai mulți concurenți - câte 13 candidați.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0