Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prezența la vot până la ora 15:00 în țară și peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы
Выборы в парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cetățenii Republicii Moldova îi aleg astăzi pe cei 101 deputați care îi vor reprezenta în Parlament pe parcursul următorilor 4 ani. Până la ora 15:00 la vot s-au prezentat peste un milion de alegători.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Astăzi, 24 februarie, în Republica Moldova se desfășoară alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Marin Maxian - Sputnik Moldova
Alegeri cu ”scântei”. Poliția a fost sesizată în peste 50 de cazuri

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), până la ora 15.00, în circumscripția națională au votat 35,70 la sută sau 1030088 de alegători . Din numărul total de alegători care și-au exprimat dreptul la vot până la această oră 52,32 de procente sunt femei și 47,68 la sută – sunt bărbați.

În municipiul Chișinău, prezența la urne până la ora 15.00 este de 32,71 de procente.

În cele trei circumscripții din afara țării a fost înregistrată o prezență la vot de 1,44 la sută sau peste 41,5 mii de alegători. 

Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21.00.            

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova este organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Fluxul de știri
0