CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, a declarat acum în unei conferințe de presă că până la ora 14.00, oamenii legii au intervenit în cazul a 52 de sesizări cu privire la încălcarea legislației electorale.
Astăzi, 24 februarie, în Republica Moldova se desfășoară alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.
Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova este organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.
Potrivit lui Maxian, din cele 52 de sesizări, 29 de cazuri au vizat amenajarea panourilor electorale în apropierea secției de votare, 4 cazuri – deteriorarea buletinelor de vot, iar în alte două cazuri au fost distruse 2 panouri electorale.
De asemenea, a fost înregistrat un caz privind dispariția ștampilei de vot din secția de votare.
”Ștampila a fost identificată și pornit dosar pe numele persoanei care a sustras ștampila de vot din secția de votare”, a declarat Maxian.
De asemenea, șeful INP susține că au fost înregistrate și cazuri de comportament agresiv în adresa funcționarilor electorali. Potrivit lui Maxian, aceste situații au fost soluționate pe loc.
Poliția a mai fost sesizată de CEC privind faptul că s-ar plăti bani alegătorilor și că aceștia sunt aduși organizat la secțiile de votare.
”Este o încălcare remunerarea alegătorului pentru a-l determina să voteze pentru un anumit candidat. Ne-am autosesizat. În prezent se acumulează probe după care vom da curs calificării juridice”, a declarat șeful INP.
Împreună cu ANTA oamenii legii monitorizează procesul de transportare ilicită a călătorilor. Până la ora 14.00, au fost documentate 10 cazuri.
”Au fost aplicare amenzi de peste 25 de mii de lei. Poliția cunoaște și intervine în fiecare caz”, a declarat Maxian.
Șeful INP mai susține că în noaptea spre 24 februarie, în raionul Criuleni, a fost vandalizat magazinul unui vicepreședinte de partid.
”Poliția a identificat răufăcătorii și aceștia vor fi pedepsiți conform legislației în vigoare”, a menționat Maxian.
Șeful INP a recomandat alegătorilor să nu se prezinte în secția de votare cu arme, să nu admită cazuri de deteriorare a buletinelor de vot și cazuri de înregistrare video sau foto a votului.