Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Există riscul alegerilor anticipate - iată motivul

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК CEC
ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ziua de 24 februarie este una importantă, însă nu e decisivă

Astăzi, 24 februarie, în Republica Moldova au loc alegerile parlamentare ordinare, care sunt organizate în baza unui sistem electoral mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale.

Victor Juc  - Sputnik Moldova
Vom avea o guvernare de coaliţie sau alegeri anticipate? Ce va fi după scrutinul de astăzi

Ca și la scrutinele anterioare, partidele politice nu au ezitat să se acuze reciproc. În anumite cazuri întemeiat, iar în altele - inventând anumite încălcări.

Cu toate acestea, crearea unei coaliții în viitorul Parlament este vitală pentru țară, dar și pentru unele partide politice. Politologul Ian Lisnevschi susține că riscul alegerilor anticipate persistă, întrucât liderii politici de la Chișinău dau dovadă de prea puțină maturitate politică, ținând cont și de atacurile reciproce la care recurg în campania electorală.

”Nu ne vom mira că un politician proeuropean poate deveni peste noapte unul cu aspirații pro–rusești. Există foarte multe scenarii. E posibil să avem alegeri anticipate. Ei se pot feri de anticipate, ajungând la o maturitate politică și gândindu-se că oamenii așteaptă rezultate”, susține sociologul Ian Lisnevschi.  

Menționăm că partidele cu șanse de a accede în Parlament au declarat în nenumărate rânduri că nu vor forma coaliții, liderii partidelor fiind fermi convinși, cel puțin declarativ, că vor obține majoritatea. 

Amintim că la alegerile din 2014 prezența la vot a fost de 57.28%, depășind pragul de validare a alegerilor de 1/3 din alegătorii incluși în listele electorale, iar la alegerile din acest an, pragul pentru validarea alegerilor a fost exclus.

În Moldova, pe 24 februarie, cetățenii își aleg un nou Parlament. Reporterii Sputnik urmăresc desfășurarea scrutinului și transmit informații detaliate în regim real.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

Fluxul de știri
0