Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anunț bombă de la șeful INP: Ce va face poliția dacă duminică se vor declanșa proteste

© Sputnik / Мирослав РотарьПолиция
Полиция - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un număr impunător de polițiști vor fi antrenați în asigurarea ordinii publice în ziua de duminică, 24 februarie, când în Republica Moldova se vor desfășura alegerile parlamentare și referendumul consultativ.

CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Peste 8200 de angajați ai Poliției vor fi antrenați în vederea asigurării ordinii publice în timpul scrutinului din 24 februarie, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă șeful Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Marin Maxian.

Primele buletine de vot au fost tipărite - Sputnik Moldova
Incredibil: Ce se întâmplă cu buletinele de vot după alegeri

Din cei peste opt mii de polițiști, patru mii vor fi dislocați pentru paza secțiilor de votare și asigurarea ordinii publice în adiacentul acestora. Alți peste 500 de angajați ai Poliției vor forma grupele de reacționare și vor patrula suplimentar teritoriul.

”Măsurile vor fi sporite în vederea curmării oricăror acțiuni ce pot periclita exercițiul electoral în 24 februarie”, a declarat Maxian.  

Șeful INP a precizați că alți patru mii de angajați ai Poliției vor fi antrenați în asigurarea ordinii publice ”în caz dacă pot să escaladeze anumite situații”.

Marin Maxian susține că poliția monitorizează situația din teritoriu ”și anumite intenții de destabilizare nu sunt”.

”Dacă vor apărea intenții de proteste, noi vom asigura ordinea publică și vom urmări ca ele să se desfășoare în conformitate cu legislația în vigoare. La orice încercare de comportament agresiv și violent prin care se va atenta la ordinea publică, Poliția va acționa în conformitate cu competențele pentru a curma astfel de acțiuni și pentru a restabili ordinea publică”, a declarat șeful INP.

Oamenii legii le recomandă cetățenilor să nu se lase atrași în diverse acțiuni ilegale.

”Legea este unică pentru toți și trebuie respectată”, a menționat șeful INP.  

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Alegerile din 24 februarie: Buletinele de vot vor fi securizate la maximum>>>

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Fluxul de știri
0