Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

CEC: Tot ce trebuie să știi despre alegerile parlamentare

© Sputnik / OsmatescoRodica Ciubotaru
Rodica Ciubotaru - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale Rodica Ciubotaru s-a referit la câteva date importante legate de alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 24 februarie.
CEC: Informații de ultimă oră despre alegerile parlamentare

Rodica Ciubotaru a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova că pentru scrutinul parlamentar dar și pentru referendumul republican consultativ au fost constituite 1971 de secții de votare, inclusiv 47 de secții de votare în stânga Nistrului în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, în cadrul celor două circumscripții uninominale.

”Numărul buletinelor de vot care vor fi repartizate secțiilor de votare de peste hotare a crescut de la trei mii la cinci mii. CEC va transmite peste hotarele țării două milioane 500 de mii de buletine de vot”, a precizat vicepreședintele CEC.

Alegeri locale - Sputnik Moldova
Există oare viață după alegeri în Moldova

Pentru alegerile parlamentare Guvernul împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vor deschide peste hotare 123 de secții de votare.

În cadrul scrutinului parlamentar sunt așteptați la vot peste 2 milioane 800 de mii de alegători. Peste 13 milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegeri și referendum.la ora actuală în Moldova sunt aproximativ 176 de mii de cetățeni cu buletine de identitate expirate. Totodată, potrivit datelor furnizate de ASP numărul de cetățeni cu pașapoarte de intrare-ieșire expirate constituie 58 de mii de alegători. Pentru prima dată, la alegerile parlamentare din februarie vor vota peste 52 de mii de tineri care au împlinit sau vor împlini, în ziua alegerilor vârsta de 18 ani.

Alegerile parlamentare ordinare din 24 februarie 2019 reprezintă cel de-al  9-lea  scrutin parlamentar organizat de la declararea independenței Republicii Moldova în 1991. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt în care concomitent sunt aleși 50 de deputați în cadrul unei singure circumscripții naționale și 51 de deputați în circumscripții uninominale.

În circumscripția națională s-au înregistrat 15 partide și blocuri electorale, iar în circumscripțiile uninominale 324 candidați din partea a 10 formațiuni politice și 56 candidați independenți. Pentru a accede în Parlament, partidele politice vor trebui să atingă pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale – 8%. Validarea alegerilor parlamentare nu este condiționată de vreun prag minim de participare a cetățenilor, înscriși în lista alegătorilor. În ceea ce privește  referendumul,  pentru ca acesta fie declarat valabil este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegătorii înscriși în listele electorale.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0