Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru moldovenii care muncesc în Grecia

© Pixabay / MariamichelleSantorini, Grecia
Santorini, Grecia - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, circa 7924 de moldoveni au permis de şedere în această ţară, iar 1080 deja au depus cerere în acest sens.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că în luna februarie stabilirea şi plata pensiilor în baza prevederilor acordurilor de securitate socială au fost efectuate la timp şi în mărime deplină.

CNAS achită lunar în jur de 540 de pensii cetăţenilor moldoveni care au domiciliul permanent în alte state.

”Insituţiile competente din ţările respective transferă regulat pensiile la circa 700 de cetăţeni ai Republicii Moldova pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul altui stat contractant”, precizează CNAS.

Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr şi va intra în vigoare pe 1 martie 2019. Acordul semnat cu Turcia  va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele ţări.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Societate
Veste excelentă pentru moldovenii care lucrează oficial în mai multe state europene

Totodată, în perioada 26-28 februarie, curent, o delegaţie a ţării noastre din care fac parte președintele CNAS, Valentina Buliga, și secretar de stat în domeniul asigurărilor sociale şi medicale al  Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale,  Nelea Rusu, va efectua o vizită oficială la Atena pentru participarea în cadrul procesului de negociere a  proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă. Acordul prevede garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, circa 7924 de moldoveni au permis de şedere în această ţară, iar 1080 deja au depus cerere în acest sens.

Fluxul de știri
0