Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste excelentă pentru moldovenii care lucrează oficial în mai multe state europene

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii Republicii Moldova care sunt angajați oficial în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, iar din 1 martie, și în Germania, își pot păstra statutul de persoană asigurată social conform legislației naționale.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Persoana angajată în baza unui contract de muncă pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi lucrătorul independent poate fi detaşat pe teritoriul altui stat contractant pentru a efectua o activitate, păstrând statutul de persoană asigurată conform prevederilor legislaţiei naţionale.

Spania, Catedrala din Burgos, vedere - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii angajați legal în Spania vor primi pensii

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) precizează că pentru a achita contribuțiile obligatorii de asigurări sociale numai într-un singur stat, adică în țara în care persoana asigurată este detaşată, aceasta sau reprezentatul legal al acesteia trebuie să se adreseze la CNAS cu o solicitare. La această cerere trebuie să fie anexate documentele justificative necesare.

”Formularul privind legislaţia aplicabilă emis de CNAS va servi drept temei pentru a scuti solicitantul de plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru aceleaşi venituri, în statul de detaşare”, precizează instituția.

Acest fapt este posibil în condiţiile prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale semnate de Republica Moldova cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, precum şi în baza Acordului în domeniul securităţii sociale cu Republica Federală Germania, care va intra în vigoare la 1 martie 2019.

Fluxul de știri
0