Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Și copiii care vin din familii înstărite pot ajunge în stradă. Explicația specialiștii

© Sputnik / OsmatescoLucia Caciuc
Lucia Caciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Important! Motivul pentru care copiii din familii înstărite aleg să locuiească în stradă.
Și copiii care vin din familii înstărite pot ajunge în stradă. Cum explică specialiștii

Nu toți copii care ajung să locuiască în stradă vin din familii social-vulnerabile. Specialiștii atrag atenția că unii minori ajung să vagabondeze chiar dacă acasă au de toate, părinții nu consumă alcool, iar de violență fizică nici vorbă.

”Să știți că minorii care ajung în stradă nu sunt doar din familii sărace sau care consumă alcool. Sunt mulți minori care vin din familii cu statut social, ambii părinți au locuri de muncă. Familiile respective nu au probleme legate de lipsa banilor, nu consumă băuturi alcoolice și nici nu-și agresează fizic copiii”, a declarat şeful interimar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Lucia Caciuc, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Lucia Caciuc  - Sputnik Moldova
La Chișinău va fi deschis un centru de zi pentru "copiii străzii"

În goană după bani, pentru a-i asigura pe copiii lor cu de toate, acești părinți uită să comunice cu cei pentru care muncesc sau, cel mai important, uită să le ofere educație. 

”Acești părinți muncesc foarte mult, mama și tata sunt axați pe serviciu, pe agonisire de bani, astfel încât copiii să fie îndestulați cu de toate, dar uită să comunice cu copii, să-i educe. Mulți părinți lasă educația pe seama școlii ceea ce este foarte greșit și se ajunge la situația în care copilul caută comunicare în stradă, la semeni mai mari, care nu întotdeauna îi îndrumă pe calea corectă”, adaugă Lucia Caciuc.

Amintim că, pe 15 februarie, în Chișinău a fost deschis un centru de zi pentru copiii străzii. Aici, copii pot să vină să-și facă de mâncare, să-și spele hainele, să practice sportul sau să beneficieze de servicii socio-educative. Noua structură a costat bugetul municipal un milion și 200 de mii de lei și se va afla în subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului. În primele zile de la deschiderea noului Centru, de serviciile acestuia au beneficiat patru copii ai străzii.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0