Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va avea un cuvânt de spus la modificarea Tratatului Comunităţii Energetice

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova deține președinția rotativă a Comunității Energetice. La sfârșitul anului, la Chișinău, va avea loc reuniunea Plenarei parlamentare a Comunităţii Energetice.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Începând cu 1 ianuarie, Republica Moldova deține președinția rotativă a Comunității Energetice. La Bruxelles, delegaţia legislativului moldovenesc, formată din parlamentarii Eugen Carpov și Ștefan Creangă, a participat la reuniunea Plenarei parlamentare a Comunității Energetice, coprezidată de către Republica Moldova şi Parlamentul European.

деньги  - Sputnik Moldova
Vor crește tarifele la energie și gaz? Ce răspunde ANRE

În cadrul acestei platforme a Parlamentului European şi parlamentele statelor contractante ale Comunităţii Energetice, au fost reiterate priorităţile Republicii Moldova în calitatea sa de deţinătoare a preşedinţiei rotative a Comunităţii Energetice, printre care: asigurarea unei politici mai consistente privind producerea şi consumul energiei sustenabile; adoptarea priorităţilor Comunităţii Energetice către anul 2030 pentru energia regenerabilă, eficienţa energetică şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; finalizarea negocierilor şi adoptarea amendamentelor la Tratatul Comunităţii Energetice pentru asigurarea obiectivelor pieţei energetice comune; consolidarea securităţii de livrare în regiune şi soluţionarea disputelor în domeniul energetic pe platforma Centrului de soluţionare a disputelor şi negocierilor din cadrul Secretariatului Comunităţii Energetice.

În cadrul reuniunii au fost prezentate de asemenea prevederile mai multor acte legislative din Pachetul privind energia curată a Uniunii Europene, precum şi evidenţiat rolul legislativelor în promovarea progreselor în sfera eficienţei energetice, importanţa implicării sectorului privat şi sporirii gradului de conştientizare a consumatorilor. Concomitent, au fost abordate mai multe aspecte practice menite să contribuie la implementarea priorităţilor Republicii Moldova în cadrul Comunităţii Energetice.

Următoarea reuniune a Plenarei parlamentare a Comunităţii Energetică urmează să se desfășoare la Chișinău pe data de 12 decembrie 2019.

Fluxul de știri
0