Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

General moldovean: Piloții noștri au dat dovadă de adevărată bărbăție și eroism

© Sputnik / Игорь Онучин / Accesați arhiva multimediaВертолет Ми-8 на учениях
Вертолет Ми-8 на учениях - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul ministru al apărării, generalul Victor Gaiciuc, a comentat situația cu privire la eliberarea piloților moldoveni din prizonieratul afgan.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik, Andrei Petric. Recenta eliberare, cu ajutorul Rusiei, a piloților moldoveni care au fost ținuți în captivitate de talibani, este folosită în calitate de contraargument de cei care încearcă să-i de acestui caz o tentă politică, este de părere ex-ministrul Apărării, reprezentantul Republicii Moldova la NATO (din 2005 până în 2009), generalul Victor Gaiciuc.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (NAEIE) și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că Moscova ar fi permis cu întârziere accesul Chișinăului la piloții moldoveni care au fost luați ostateci în Afganistan. MAEIE s-a plâns la ONU și CE. Despre eliberarea piloților, cu concursul Rusiei, a comunicat săptămâna trecută președintele țării Igor Dodon. Mai târziu, membrul Consiliului general și coordonator al organizației „Delovaia Rossia”, Igor Ceaika, a declarat într-un interviu pentru publicația ”Komersant”, că el personal a organizat întreg procesul de eliberare a piloților moldoveni.

”Sunt nespus de bucuros că piloții au fost eliberați și că sunt în viață. Nu ar trebui să i se atribuie acestui caz o tentă politică. A putut Rusia, a putut domnul Ceaika, a putut președintele să contribuie la eliberarea lor”, menționat Gaiciuc în cadrul unui comentariu oferit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

În opinia lui, noi ar trebui doar să ne bucurăm, iar politicienii moldoveni care comentează de zor eliberarea piloților, ar trebui să pornească anume de la aceste considerente.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Moldovenii, luați ostatici de talibani au fost eliberați - Video

Potrivit interlocutorului, concetățenii noștri care au fost eliberați au nevoie acum de ajutorul întregii societăți moldovenești și nu de discuții despre faptul cine anume a contribuit la eliberarea lor. Ținând cont de starea psihologică a celor care s-au aflat până nu demult în prizonierat, ei au nevoie mai mult decât orice de certitudinea că acasă toți îi așteptă, dar nu își dispută faptul eliberării lor, consideră generalul.

”Eu admir bărbăția și prezența lor de spirit. Nu oricine ar fi putut rezista, timp de trei ani și jumătate, doar cu apă și o bucățică de pâine pe zi, aflându-se de fapt într-o groapă umedă. Cred că aflarea îndelungată în astfel de condiții de detenție va avea încă mult timp repercusiuni asupra comportamentului lor și stării psihologice. De aceea, atunci când vor reveni în Moldova, întreaga societate, reprezentanții tuturor partidelor și mișcărilor, nu ar trebui să facă starea lor și mai dificilă, ci să-i ajute să se restabilească și să se integreze în viața de zi cu zi”, a menționat Gaiciuc.

Interlocutorul a subliniat că piloții moldoveni au demonstrat prin propriul exemplu că în țara noastră există oameni care rămân neclintiți în orice împrejurări, care au avut o sete de viață și dorință de a scăpa din captivitate ieșite din comun, în ciuda fricii care ar fi putut pune stăpânire pe ei.

Gaiciuc a atras atenția asupra faptului că piloții moldoveni s-au aflat în condiții greu de suportat, demonstrând o voință ieșită din comun care i-a ajutat să reziste, fără ajutor medical, riscând în fiecare zi să fie uciși.

”Acesta ar trebui să fie subiectul discuțiilor aici, în patrie, în Moldova”, este sigur Gaiciuc.

Elicopter în Afganistan - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Un elicopter militar s-a prăbușit în Afganistan - cel puțin 25 de morți

Fostul ministru al Apărării a fost printre primii care, în 2015, și-a exprimat încrederea că un șir de țări influente, inclusiv Rusia, se vor include în negocierile cu privire la eliberarea din captivitatea talibanilor a membrilor echipajului elicopterului doborât în Afganistan.

„Sunt sigur că guvernul Afganistanului va întreprinde toate măsurile necesare pentru eliberarea ostaticilor, inclusiv a cetățenilor noștri. Cred că nu doar Chișinăul trebuie să se includă în negocieri, ci și ambasadele țărilor care au o mare influență pe arena internațională, inclusiv Rusia", menționa atunci Gaiciuc în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

Elicopterul moldovenesc s-a prăbușit pe teritoriul Afganistanului la sfârșitul lunii noiembrie 2015, în provincia Fariab, teritoriu controlat de talibani. Doi cetățeni moldoveni, Lionel Buruiană, născut în 1982, și Mihail Crihan, din 1965, au fost luați atunci în prizonierat de către talibani.

Autoritățile moldovene nu s-au grăbit să facă publice informațiile cu privire la operațiunea de salvare a cetățenilor moldoveni, sub pretextul secretului de stat. Actualmente, istoria cu piloții moldoveni care s-au aflat timp de trei ani și jumătate în captivitatea talibanilor afgani ia o nouă amploare, iscându-se controverse între administrația prezidențială și Guvern.

Fluxul de știri
0