Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceaika, despre reacţia Chişinăului la eliberarea piloţilor: Încercare de denigrare

© Photo : VALAN ICCВертолет Ми-8 МТВ1
Вертолет Ми-8 МТВ1 - Sputnik Moldova
Abonare
Eliberarea piloţilor moldoveni a fost o misiune eminamente umanitară, a subliniat într-un comentariu oferit în exclusivitate pentru Sputnik Igor Ceaika, cel care a ajutat la operaţiunea de salvare a cetăţenilor moldoveni.

CHIŞINĂU, 20 feb - Sputnik. Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova încearcă să utilizeze eliberarea piloţilor moldoveni în Afganistan cu scopul unor manipulări politice distructive. Acest lucru l-a declarat pentru Sputnik Moldova membrul Consiliului general și coordonator al organizației „Delovaia Rossia”, Igor Ceaika

„În ceea ce priveşte reacţia negativă a Guvernului şi Parlamentului la eliberarea prizonierilor, aşa cum am mai spus anterior, aceasta este inexplicabilă pentru mine. În opinia mea, este o încercare de denigrare a unei acţiuni umanitare şi a o trece transfera pe un plan politic conjunctural”, a declarat Ceaika.

Вертолет Ми-8 на учениях - Sputnik Moldova
Societate
General moldovean: Piloții noștri au dat dovadă de adevărată bărbăție și eroism

Fiind întrebat cum s-a reuşit eliberarea piloţilor, el a menţionat că „din motive lesne d înţeles, în detalii este iniţiat un cerc foarte restrâns de persoane”, dar, „posibil, peste un timp, vor putea fi dezvăluite mai multor detalii ci privire la acţiunea desfăşurată”.

„Vreau să subliniez un lucru pe care l-am spus deja de nenumărate ori: eliberarea piloţilor moldoveni a fost o misiune exclusiv umanitară, de care m-am ocupat eu personal”, a adăugat Ceaika.

Săptămâna trecută, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că piloții moldoveni, luați ostatici de către talibanii din Afganistan în 2015, după ce elicopterul lor s-a prăbuşit în regiunea Faryab, au fost eliberaţi. În cadrul unui briefing, şeful statului a spus că aceştia se află într-un spital din Moscova.

Вертолет Ми-17-1В - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a precizat când vor reveni piloții moldoveni ținuți ostacici în Afganistan

Preşedintele a subliniat că anume Rusia a ajutat la eliberarea cetăţenilor moldoveni din prizonierat.

El i-a mulţumit în mod special pentru ajutorul acordat în această operaţiune lui Igor Ceaika.

Igor Dodon a menţionat că încercări de eliberare a piloţilor moldoveni au fost întreprinse iniţial de guvernul american, pentru care lucrau prin contract moldovenii, iar apoi s-a inclus Chişinăul. Moldova a cerut ajutorul Federaţiei Ruse în acest proces.

Pe fundalul încheierii cu pine a prizonieratului pentru piloţi, la Chişinău s-a acutizat confruntarea politică dintre preşedinte şi guvernare.

Delegaţia Moldovei care s-a deplasat la Moscova nu s-a putut întâlni imediat cu piloţii care au rugat să nu fie deranjaţi. Ministerul de Externe a acuzat autorităţile ruse de faptul că nu vor să comunice unde se află cei eliberaţi din captivitate.

Un elicopter în munții Afganistanului - Sputnik Moldova
Societate
Piloții discordiei: Istoria aviatorilor moldoveni, deveniți ostatici ai jocurilor politice

Totodată, MAEIE i-a solicitat Guvernului rechemarea ambasadorului Moldovei în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa.

La rândul său, preşedintele Igor Dodon a declarat că nu va semna decretul de rechemare, calificând decizia Ministerului drept una „absolut inexplicabilă şi iraţională”.

O sursă din cadrul Ministrului de Externe al Federației Ruse a comentat în termeni duri acţiunile Chişinăului.

„Oamenii de bun simț sunt recunoscători atunci când compatrioții lor sunt eliberați din prizonierat, dar nu se dedau la spectacole politice”, a declarat interlocutorul pentru Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0