Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Spania și Portugalia

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента Молдовы 2016
Выборы президента Молдовы 2016  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La alegerile parlamentare și referendumul din 24 februarie, pe teritoriul Spaniei și Portugaliei vor fi deschise câte cinci secții de votare.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Franța și Germania

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Anul acesta, pentru desfășurarea scrutinului electoral, în afara țării vor fi deschise 125 de secții de votare, cu 25 mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016. În același timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secție din străinătate vor fi distribuite până la 5000 de buletine, și nu 3000 cum a fost până în prezent.

În Spania și Portugalia vor fi deschise câte cinci secții de votare

La alegerile parlamentare și referendumul din 24 februarie, pe teritoriul Spaniei și Portugaliei vor fi deschise câte cinci secții de votare.

Moldovenii din Spania vor putea vota la Madrid. Secția de votare va fi amenajată în incinta Ambasadei Republicii Moldova, situată pe strada Paseo de la Castellana nr. 178.

O altă secție de votare în Spania va fi deschisă în orașul Malaga, în cadrul sediului  Arhivei municipală, pe adresa: str. Alameda Principal, nr. 23.

Выборы президента 2016 второй тур  - Sputnik Moldova
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din România - adresele exacte

De asemenea, autoritățile intenționează să deschidă câte o secție de votare în orașele Barcelona, Santander și Castellon de la Plana și Malaga. Deocamdată, autoritățile nu au stabilit adresa unde vor fi deschise secțiile de votare în aceste trei orașe.

În Portugalia, la fel ca în Spania, urmează să fie deschise cinci secții de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie. Acestea vor fi amplasate în orașele Lisabona, Partimao, Faro, Setubal și Porto.

Secția de votare din Lisabona va fi amenajată în interiorul Ambasadei Republicii Moldova, situată pe adresa str. Goncalo Velho Cabral, 30 și 31-A.

În orașul Portimao, secția de votare va fi amplasată pe adresa Praça da República, 25. Moldovenii din Faro vor putea vota pe adresa Largo do Campo da Feira, 8000-148, Şcoala „Escola do Carmo” .

Secția de votare din Setubal va fi amenajată în Casa de Cultură, Rua de Tras da Guarda, 26, iar cea din Porto – pe adresa Rua de Cervantes, 428, sediul Asociației Imigranților din Est ”Kalina”.

Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Italia>>>

Din cele 125 de secții de votare peste hotare, 42 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, și 83 suplimentare. Astfel, în Republica Italiana - 29, România - 12, SUA - 12, Federația Rusă - 11 , Republica Franceză - 7, Republica Portugheză - 5, Regatul Spaniei - 5, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - 4, Ucraina - 3, Canada - 3, Republica Turcia - 3, Statul Israel - 2, Regatul Belgiei - 1, Republica Cehă - 2, Republica Belarus - 2, Republica Federală Germania - 2, Republica Elenă - 2, Irlanda - 2, Republica Populară Chineză - 1, Republica Letonia - 1, Republica Azerbaidjan - 1, Republica Polonă - 1, Regatul Suediei - 1, Republica Estonia - 1, Republica Lituania - 1, Ungaria - 1, Republica Austria - 1, Republica Bulgaria - 1, Confederația Elvetiană - 1, Regatul Țărilor de Jos - 1, Statul Qatar - 1, Japonia - 1, Republica Croația - 1, Georgia - 1, Emiratele Arabe Unite - 1, Regatul Norvegiei - 1 .

Fluxul de știri
0