Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Urgent: Andrian Candu convoacă Biroul Permanent al Parlamentului

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 14.12.2018
Заседание Парламента 14.12.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Cu patru zile înainte de alegerile parlamentare, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, va convoca Biroul Permanent al Parlamentului

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, va convoca în ședință Biroul Permanent al Parlamentului. Membrii Biroului sunt convocați miercuri, 20 februarie, la ora 14:00, în sediul Parlamentului Republicii Moldova.

Заседание Парламента 14.12.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Noutatea zilei: Fracțiunile parlamentare vor avea propriul ”cod” de activitate

Deocamdată nu este clară agenda de discuții care va fi propusă membrilor Biroului Permanent al Parlamentului. Potrivit Regulamentului Parlamentului, Biroului Permanent propune Parlamentului data convocării ședințelor plenare; supune spre aprobare componenţa numerică şi nominală a delegaţiilor parlamentare permanente la organizaţiile internaţionale; pregăteşte şi asigură desfăşurarea lucrărilor Parlamentului; coordonează activitatea comisiilor permanente; stabileşte modul de dezbatere publică a proiectelor de acte legislative, de acumulare, examinare şi dezbatere a propunerilor prezentate în legătură cu acestea; îndeplineşte alte atribuţii prevăzute de prezentul Regulament sau însărcinările date de către Parlament.

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri, poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.

La începutul lunii februarie Parlamentul a fost convocat în sesiunea de primăvară-vară. În această sesiune, Legislativul s-a întrunit doar într-o singură ședință plenară, pe data de 7 februarie. În acea zi, deputații au votat mai multe numiri în funcție, dar și unele proiecte, în prima lectură, cu tentă socială.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Fluxul de știri
0