Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție părinți! Traficanții de droguri ”vânează” copii. Iată cum îi ademenesc

© Sputnik / Miroslav RotariIon Țurcanu și Eudochia Paciu
Ion Țurcanu și Eudochia Paciu - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Țurcanu, șeful direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre metodele de racolare a minorilor și adolescenților, la care recurg traficanții de droguri.

Copiii care petrec mult timp pe internet riscă să devină ușor victime ale traficanților de droguri. Aceștia îi ademenesc prin intermediul reclamelor sau produselor promovate pe rețelele de socializare, care nu sunt suspecte, la prima vedere. Despre fenomenul consumului de droguri în rândul minorilor și adolescenților au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Ion Țurcanu, șeful direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații al IGP și Eudochia Paciu, medic psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.

”Activitatea criminală este camuflată prin magazine on-line. Cel mai mult sunt ademeniți tinerii. Toata ziua stau pe rețelele de socializare. Este un spațiu prielnic pentru a atrage atenția, prin plasarea unui mesaj sau publicități banale. De exemplu, pentru a afla detalii despre un produs, trebuie să intre într-un grup. Aceste grupuri sunt închise. În spatele chat-lui stă un administrator, care analizează bine profilul tinerilor”, a relatat Ion Țurcanu.

Faptul că internetul le permite traficanților de droguri să-i ademenească pe minori și adolescenți nu este singura problemă. Noile tipuri de droguri, care au apărut în ultimii în Republica Moldova, sunt extrem de periculoase pentru viață. Sunt confecționate din diferite substanțe chimice care pot provoca invaliditate sau deces după primele administrări. Tinerii le pot procura fără nicio dificultate, deoarece sunt ieftine.

Ion Țurcanu - Sputnik Moldova
Alarmant! Tot mai mulți tineri din Moldova cad victime consumului de droguri

”Medicii nu cunosc nimic despre drogurile noi. Știm doar că sunt droguri sintetice. Nu sunt studii despre aceste droguri, protocoale clinice, standarde de tratament. Nici consumatorul nu știe care e substanța activă din preparat. Când ajunge în instituția medicală, medicii îi evaluează starea de sănătate în funcție de simptome. Astfel de droguri sunt extrem de periculoase pentru sănătate pe termen scurt și lung. Des provoacă intoxicații grave, declanșează degradarea rapidă a personalității, apariția demenței premature.  Aceste droguri distrug repede creierul, organele vitale”, a povestit Eudochia Paciu.

Peste 30 de persoane au murit, în 2017, din cauza complicațiilor provocate de droguri. Mai multe detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0