Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șocant: Nistrul se transformă în lac - ecologiștii bat alarma

© Sputnik / OsmatescoИлья Тромбицкий
Илья Тромбицкий - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele asociației ”Eco-Tiras” spune care ar putea fi soarta râului Nistru în următorii ani.

CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Până nu demult Nistrul pentru Moldova nu era doar o sursă de apă potabilă, dar și locul îndrăgit al pescarilor și cetățenilor care doreau, pur și simplu, să se odihnească pe malul râului. În prezent, starea râului lasă de dorit. Acesta ar putea fi distrus definitiv odată cu intenția Ucrainei de a construi șase hidrocentrale pe râul Nistru.

În cadrul emisiunii Matinal, realizată în studioul Radio Sputnik Moldova, președintele asociației ”Eco-Tiras”, Ilie Trombițchi, a spus care ar putea fi soarta râului Nistru.

”În opinia noastră, acest lucru va înrăutăți starea Nistrului. Va fi afectată și cantitatea, dar și calitatea apei. Mai mult, ecosistemul pierde capacitatea de autofiltrare a apei din Nistru. Se pierde biodiversitatea, scade numărul peștilor autohtoni, însă apar specii care nu erau întâlnite anterior. Procesul de degradare este unul continuu”, a subliniat expertul.

Potrivit lui, în scurt timp, Nistrul ar putea să se transforme într-un lac.

”Au început să apară alge albastre-verzi, ceea ce reprezintă un indicator al unei mari poluări organice. Altfel spus, Nistrul capătă proprietățile unui lac, deoarece curentul de apă este foarte slab, multă vegetație, apa este rece. Toate acestea creeaza conditiile pentru ca Nistrul sa nu mai amintească de acel râul care a fost cândva”, a conchis ecologul.

 

Fluxul de știri
0