”Unde-s doi puterea creşte”, spune un vechi proverb. Mai mulți moldoveni, din țară și de peste hotare, au urmat acest îndemn, iar rezultatele sunt uimitoare. Viața oamenilor din 200 de localități din țară s-a schimbat spre bine datorită faptului că și-au unit eforturile. Detalii ne-a oferit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Oxana Maciuca, managerul Proiectului Migrație și Dezvoltare Rurală.
Povestea a început în 2015, când PNUD Moldova a lansat proiectul ”Migrație și dezvoltare rurală” în 38 de sate. Primarii au fost încurajați să implice emigranții în soluționarea problemelor locale. Provocarea era însă cum să fie găsiți și convinși să coopereze.
”În fiecare primărie a fost numită câte o persoană responsabilă de migrație. Aceasta reprezintă legătura dintre localitate și localnicii care au emigrat. Au fost întocmite, în fiecare localitate, liste cu oamenii plecați și stabiliți peste hotare. Apoi, responsabilii de migrație au luat legătura cu emigranții. În acest mod, au fost create, în toate 38 de localități, asociații de băștinași”.
Prin intermediul rețelelor de socializare, membrii asociațiilor de băștinași și localnicii au început să comunice, să discute problemele din localități și să identifice soluții.
”Fiecare asociație și-a creat un cont pe facebook. Emigranții și angajații de la primărie discutau despre necesitățile oamenilor și propuneau soluții. În acest mod, a fost identificat proiectul potrivit pentru localitate și analizate posibilitățile de implementare”.
Banii pentru finanțarea proiectelor au fost colectați prin intermediul unei platforme on-line. În total, emigranții moldoveni au donat 257.000 de dolari.
”Au fost donate sume între 1 euro și 1000 de euro. Cei mai mulți au contribuit cu 50 sau 100 de euro. Banii au fost colectați transparent. Pe platforma de crowdfunding era descris fiecare proiect și exista o listă a donatorilor”.
Proiectele implementate au contribuit la îmbunătățirea vieții localnicilor. Adulți, bătrâni, copii – toți au avut de câștigat datorită solidarității emigranților.
”Am pus accent mare pe servicii locale, dezvoltarea economică, valorificarea potențialului localităților. Au fost create servicii de infrastructură, servicii pentru tineret și copii, au fost renovate parcuri, au fost reparate drumuri, iluminate străzi. De asemenea, au fost implementate proiecte care au contribuit la îmbunătățirea condițiilor de educație în școli și grădinițe”.
Modelul de cooperare dintre localnici și emigranți, promovat de PNUD în 38 de localități, a fost preluat și implementat și de alte primării din țară. Ca urmare, în prezent, în Republica Moldova există aproape 200 de asociații de băștinași. Detalii, aflați din interviu.
Autor: Maria Dimineț