Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii eliberați din prizonierat: Guvernul a trimis o delegație la Moscova

© Sputnik / Miroslav RotariСамолет
Самолет - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a trimis o delegație la Moscova pentru a-i aduce în țară pe cei doi moldoveni care au fost ținuți timp de trei ani ostatici în Afganistan.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. O delegație formată din secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Mihail Căpățână, și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat, Evgheni Vasiliev, se află  la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonieratul talibanilor.

Potrivit unei note informative a MAEIE, autoritățile moldovenești le-au solicitat organelor competente ale Federației Ruse asigurarea accesului delegației Republicii Moldova, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberați din prizonierat în Afganistan. Este vorba despre Lionel Buruiană, în vârstă de 37 de ani, și Mihai Crihana de 54 de ani.

Russian helicopters Mi-24p airstrike the terrorists' positions 20 km outside Palmyra - Sputnik Moldova
Elicopter moldovenesc, doborât de teroriști în Afganistan

Delegația moldovenească a mers la Moscova pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova, precizează responsabilii de la Minister.

Solicitarea autorităților moldovenești reiese din prevederile Convenției de la Viena cu privire la relaţiile consulare care prevăd expres dreptul la ocrotirea în statul acreditar a intereselor statului acreditant şi ale cetăţenilor săi, în limitele admise de dreptul internaţional, precum şi Convenţiei Consulare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Moldova aşteaptă un raport oficial despre elicopterul doborât în Afganistan>>>

Cei doi moldoveni au fost luați ostatici de talibani încă în noiembrie anul 2015. Elicopterul companiei aeriene din care făceau parte aceștia a fost capturat în Afganistan, pe 24 noiembrie 2015, după ce a efectuat o aterizare de urgență. Aeronava era pilotată de trei cetățeni moldoveni, unul dintre ei a fost ucis de talibani. Elicopterul transporta 18 militari afgani.  

În ajun, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că piloții moldoveni, luați ostatici de către talibanii din Afganistan în 2015, au fost eliberați cu sprijinul Rusiei și în curând vor reveni acasă.

Fluxul de știri
0