Conform art.27 din Codul Familiei al Republicii Moldova, contractul matrimonial este convenția încheiată benevol între persoanele care doresc să se căsătorească sau între soți, în care se determină drepturile şi obligațiile patrimoniale ale acestora în timpul căsătoriei şi/sau în cazul desfacerii acesteia.
Datorită acestor prevederi legale, în urma divorțului, soțul cu un statut social mai scăzut își mărește patrimoniul, iar celălalt şi-l micșorează, deoarece venitul obținut în timpul căsătoriei provine, de cele mai multe ori, din patrimoniul deținut de soțul mai bogat. Prin urmare, din cauza acestor premise, au apărut persoane care simt nevoia să-și asigure întreg patrimoniul sau o parte din acesta în cazul destrămării căsniciei.
Avocata Inga Albu a menționat că în activitatea sa profesională a întocmit mai des contracte matrimoniale cu acele cupluri în care unul dintre soți este cetățean străin.
"Sunt cazuri când soții din străinătate au în proprietate multe bunuri și doresc să se asigure că o parte din această proprietate nu-i va reveni soției în caz de divorț. Este de fapt o măsură de siguranță și nu înseamnă că acea persoană nu te iubește sau nu are încredere în tine. De fapt este altfel, persoana demonstrează că nu încheie un act de căsătorie doar pentru că partenerul are multe bunuri în proprietatea sa", a spus avocata.
Inga Albu a precizat că acest contract scutește soții de multe probleme după desfacerea căsătoriei.
"Dacă veți desface căsătoria atunci veți române buni prieteni. Pentru că după căsătorie încep problemele enorme din cauza împărțirii bunurilor, de unde provin și cine a plătit mai mult", susține avocata Inga Albu.
Totodată, avocata a menționat faptul că un contract matrimonial poate fi încheiat până la înregistrarea căsătoriei sau, în orice moment, în timpul căsătoriei. Dacă acesta este încheiat până la înregistrarea căsătoriei, atunci intră în vigoare la data înregistrării acesteia. Un alt aspect important este ca acest contract matrimonial să fie încheiat în formă scrisă şi să fie autentificat notarial, iar nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului.
Mai mult decât atât, contractul matrimonial poate fi modificat sau reziliat în orice moment, în baza acordului dintre soți întocmit în scris și autentificat notarial. Totodată, la cererea unuia dintre soţi, instanța judecătorească poate modifica sau rezilia contractul matrimonial în modul şi temeiurile prevăzute de Codul Civil.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș