Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fostul premier Vlad Filat va sta într-un alt penitenciar – detalii

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
În cel mult trei ani, în Moldova ar urma să fie construit un nou penitenciar. Astăzi a fost dat startul concursului pentru selectarea companiei care îl va ridica. Prin urmare, ex-premierul Filat are toate șansele să se mute la ”casă nouă”.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. A fost dat stratul concursul pentru selectarea și contractarea companiei de construcție care va construi noul penitenciar din Chișinău. Anunțul privind demararea concursului internațional este publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Termenul limită de depunere a ofertelor este 13 mai 2019, ora 10.00 (ora locală). Licitația este deschisă  ofertanților din toate țările. În procesul de elaborare a documentației de proiect, membrii unității de implementare a construcției s-au ghidat de recomandările Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentului Pedepselor Inumane sau Degradante și a Comitetului de Miniștri ai statelor membre referitoare la regulile penitenciare europene.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Incredibil: Foști deținuți și angajatul unui penitenciar – parteneri de afacere

Astfel, având grija ca fiecare persoană aflată în custodia statului să-i revină spațiul necesar pentru detenție. La fel, se va ține cont și de faptul ca deținuții să beneficieze de suficient spațiu pentru activitățile zilnice (activități de instruire, cultural - educative, de creație, sportive, ateliere de muncă, plimbări, exerciții și jocuri sportive în aer liber etc.).

Prin urmare, va fi asigurată implicarea persoanelor private de libertate, în baza unui program aprobat, în activități zilnice în afara celulei pe parcursul a 8 ore pe zi / 7 zile în săptămână. Ulterior, UIP va evalua ofertele, iar ulterior va semna contractul pentru executarea lucrărilor de construcție a noului penitenciar din Chișinău.

Schița de proiect a penitenciarului a fost elaborată de către un consorțiu de companii olandeze și naționale, proiectul de execuție fiind dezvoltat de către compania de proiectare națională.

Perioada lucrărilor de construcție este estimată să dureze 36 de luni. Proiectul de construcție al viitorului penitenciar va contribui la realizarea obiectivelor Guvernului în reformarea organizării și managementului instituțiilor penitenciare, în scopul stabilirii unor noi standarde de siguranță, securitate și disciplină, fără a afecta demnitatea deținuților.

Astfel, dacă termenele de construcție a penitenciarului vor fi respectate, ex-premierul Filat are toate șansele să se mute la ”casă nouă”.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
O lovitură grea pentru Vlad Filat: Iată ce i s-a întâmplat fiului său la Londra

Amintim că, pe 27 iunie 2016, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe ex-premierul Vladimir Filat la nouă ani de închisoare. Totodată, acesta a fost obligat să achite o amendă de 60 de mii de lei și i s-a interzis să ocupe anumite funcții pe o perioadă de cinci ani.

Pe 11 noiembrie 2016, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie. Ulterior, avocaţii lui Filat au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, însă instanţa a lăsat în vigoare verdictul şi a publicat, la începutul lunii aprilie 2017, decizia integrală în dosarul ex-premierului Vladimir Filat.

După aceasta, potrivit deciziei instanţei, Filat ar fi urmat să fie transferat din Penitenciarul nr. 13 din Chişinău la închisoarea din Lipcan. Însă lucrul acesta nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Anterior, șeful serviciului de presă al Departamentului Instituțiilor Penitenciare a explicat că acesta nu este transferat deocamdată pentru că ”la moment există multe adresări din partea organelor de urmărire penală, de aceea nu ar avea sens ca Filat să fie transferat la Lipcani. Pentru că de fiecare dată ar fi necesare cheltuieli suplimentare pentru aducerea acestuia la interogatorii în Penitenciarul nr. 13".

Procurorii anticorupție au anunțat recent despre expedierea în instanță a unui nou dosar penal deschis pe numele fostului premier, pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Fluxul de știri
0