Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăuienii cheltuie milioane pentru lipsa confortului și civilizației

© Sputnik / Miroslav RotariЖилой квартал
Жилой квартал - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii orașului Chișinău vor trăi bine și civilizat într-o capitală care se vrea europeană, atunci când vor conștientiza că în primul rând ei trebuie să fie responsabili și corecți.

Capitala Republicii Moldova, Chișinău, se confruntă cu un șir de probleme generate de proasta gestionare de către administrația locală a treburilor orașului. Despre drumurile proaste, lipsa parcărilor, construcțiile neautorizate, câinii vagabonzi se vorbește și se scrie în fiecare zi.

Mai puțin mediatizată, dar tot destul de dureroasă pentru locuitorii Capitalei, este și problema curților din zonele rezidențiale.

Un exemplu viu este și noul cartier rezidențial amplasat pe strada N. Testemițanu, aflat în apropiata vecinătate cu cele mai mari spitale din țară: Spitalul Clinic Republican, Dispensatul Cardiologic, Institutul de Cariologie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, dar și un șir de laboratoare.

Автогонки - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova-țara minunilor!-3

Locatarii acestui cartier, format din mai multe blocuri, au investit mulți bani în apartamente dar și confortul din curte, unde este un stadion cu teren de fotbal, pistă de alergat, aparate de sport, zonă de recreere.

Din cauza legislației imperfecte, dar și a incompetenței celor care administrează zona, oamenii care locuiesc acolo sunt nevoiți să se confrunte zilnic cu un șir de ilegalități. Aceasta se întâmplă din cauza că zona rezidențială nu este încercuită de un gard sau bariere, ceea ce permite ca în zonă să intre cine vrea și să facă ce vrea. Mai ales, în curtea acestui cartier își caută loc de parcare șoferii care vin la spitalele și laboratoarele din zonă.

Acești conducători auto habar nu au ce înseamnă zonă rezidențială. Circulă cu viteză excesivă astfel că pun în pericol viața sutelor de copii care locuiesc în aceste blocuri, staționează în locurile interzise și, ce-i mai important, închid accesul în zonă pentru mașinile cu destinație specială: Ambulanța, Pompierii, Autosalubritate.

Tupeul acestor șoferi nu are margini. Un exemplu elocvent este și cazul pe care îl puteți urmări în filmulețul video de mai jos, când un șofer venit la un laborator din zonă a decis să parcheze în curtea acestui cartier. Acesta, sfidând regulile de circulație rutieră în zonele rezidențiale dar și bunul simț, lovește cu SUV-ul său un automobil parcat de un locatar, fără ca măcar să iasă după accident din mașină, să vadă ce s-a întâmplat și să caute șoferul păgubit. Nestingherit, respectivul părăsește locul accidentului.

Contravenientul a fost depistat ulterior de locatari cu ajutorul camerelor de luat vederi care sunt amplasate în zonă, tot din banii celor care locuiesc acolo. Din păcate, acesta nu este un caz singular.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0