Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oamenii practică acest obicei de mai mulți ani! Iată ce trebuie să faci astăzi

© Sputnik / OsmatescoElena Pintilei
Elena Pintilei - Sputnik Moldova
Abonare
Puțini știu că astăzi, pe lângă Ziua Îndrăgostiților, mai este o sărbătoare - Ziua Internaţională a Dăruirii de Cărți.
Oamenii practică acest obicei de mai mulți ani! Iată ce trebuie să faci astăzi

Ziua Internațională a Dăruirii de Cărți este marcată din anul 2012 și este consacrată tuturor celor care dăruiesc cărți, în special copiilor, pentru a le cultiva dragostea pentru lectură. Sărbătoarea nu vine de la oficialități, ci de la o mamă cu trei copii, o americancă, Emmy Brodmoor, care a creat și un site special de carte pentru copii.

Vitalie Răileanu - Sputnik Moldova
Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani

Cum a apărut ideea? Într-o zi unul din fii ei a întrebat-o: Mamă, dar de ce nu există o zi în care oamenii să-și dăruiască câte o carte așa, pur și simplu, fără ocazie specială? Întrebarea naivă, dar frumoasă a unui copil și inițiativa mamei lui au fost susținută de milioane de iubitori ai cărții din lumea întreagă.

În prezent sunt organizate numeroase centre de colectare unde donatorii și primitorii, toți iubitori de carte, se întâlnesc și discută despre pasiunea lor comună. De asemenea, în această zi este obișnuit să fie "uitate" volume în stațiile de metrou, cafenele sau pe băncile din parcuri pentru a fi găsite şi citite de cei care vor trece pe-acolo.

Această zi prilejuiește mai multe activități organizate în bibliotecile din Moldova. De fapt, Biblioteca Națională din Capitală desfășoară această acțiune pe parcursul întregului an. Astfel, multe dintre cărțile colectate la bibliotecă de către donatori ajung în instituțiile de învățământ din țară și chiar în penitenciare.

"Donatorii sunt prietenii bibliotecii noastre, cititorii, utilizatorii, angajații bibliotecii și tinerii care nu sunt nepăsători. Fiecare dintre noi are acasă cărți deja citite și răscitite, care stau uitate pe rafturi. De ce să nu le donăm altor oameni dornici de lectură?", a spus Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale.

Totodată, astăzi, la Biblioteca Națională, sunt organizate un șir de activități dedicate regretatului poet Grigore Vieru, care ar fi împlinit 84 de ani de la naștere.

"Vizitatorii vor recita poezii din opera poetului și vor fredona mai multe melodii pe versurile poetului. Vor veni în vizită copii de la școala primară din Chișinău care poartă numele lui Grigore Vieru, elevi de la o școală profesională din Capitală și un grup de carabinieri, care sunt interesați de opera poetului și de activitatea Bibliotecii Naționale", a povestit Elena Pintilei.

În cadrul evenimentului, bibliotecarii au pregătit o expoziție de carte unde le-au prezentat cititorilor mai multe volume din opera poetului Grigore Vieru, inclusiv și prima scriere a poetului cu genericul "Alarma", editată în 1957. La expoziție sunt prezentate cărți traduse în 12 limbi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0