Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani

© Sputnik / Miroslav RotariVitalie Răileanu
Vitalie Răileanu - Sputnik Moldova
Abonare
Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani. Ziua de naștere a poetului înseamnă mai mult decât poezie, mai mult decât trăire, a declarat scriitorul și criticul literar Vitalie Răileanu în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".
Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani

Grigore Vieru a lăsat o comoară de neprețuit – minunatele versuri din care abundă dragostea de om, de mamă, de pământ, de grai și, firește, dragostea pentru copii, pentru că a fost un poet al copiilor.

Scriitorul și criticul literar Vitalie Răileanu afirmă că marile personalități precum este poetul Grigore Vieru au format piatra de temelie a neamului și istoriei. Expresivitatea versului său conturează în mod deosebit peisajul culturii noastre.

"Versurile poetului descriu starea pe care o are neamul nostru chiar din primele zile de naștere, atunci când mamele noastre ne îngână acest dulce "nani nani". Versurile sale sunt atât de importante pentru copiii care încep a desluși buchiile și citesc din abecedarul lui Vieru. Din poeziile lui Vieru învățăm să apreciem frumosul atunci când spunem "Mamă, dulce mamă", a spus criticul literar.

Scriitorul Vitalie Răileanu susține că poezia marelui scriitor Grigore Vieru este veșnică și nu va fi uitată niciodată.

"Scriitorul rămâne a fi omul de artă care nu aparține unei generații. Grigore Vieru el este al tuturor", a declarat el.

În data de 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident rutier și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. A încetat din viață pe data de 18 ianuarie, la două zile după accident, în urma unui stop cardiac.

Poetul a fost înmormântat pe 20 ianuarie la Cimitirul central de pe strada Armenească din Capitală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

 

Fluxul de știri
0