Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Analist: Jumătate dintre alegători nu știu până în prezent cu cine să voteze

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Jurnalistul, publicistul și analistul politic Valeriu Reniță afirmă că 50 la sută din numărul alegătorilor nu s-au determinat până în prezent în privința opțiunilor lor politice.

CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. În Moldova, numărul celor care până acum nu au decis cu cine să voteze la alegerile parlamentare din 24 februarie este destul de mare. Potrivit datelor sondajelor sociologice, este vorba de circa 50%.

O parte dintre alegători se vor determina totuși în cele din urmă, însă ne puteam aștepta că oamenii care nu vor decide totuși cu cine să voteze vor ignora pur și simplu secțiile de votare.

„Acești oameni sunt dați uitării îndată după alegeri și sunt luați în seamă doar cu două-trei săptămâni înainte de scrutin. În realitate, nu se poate spune dacă aceste persoane sunt într-adevăr indecise sau că, pur și simplu, se jenează să-și recunoască simpatiile politice pentru un partid sau altul”, a declarat Reniță pentru Sputnik Moldova.

Pentru a confirma spusele sale, Reniță a adus drept exemplu rezultatele recentului sondaj sociologic. Concluziile specialistului care și-a prezentat studiul sociologic denotă că două forțe politice  - socialiștii și democrații – ar putea obține rezultate ceva mai bune decât atestă datele sondajului.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Alegerile din 24 februarie: Ori votăm corect, ori facem pușcărie

„Oamenii nu doresc să spună că vor vota pentru aceste partide, deoarece se tem că vor provoca atitudinea negativă din partea acelui segment al societății care nu manifestă simpatie față de respectivii concurenți electorali. Aceste alegeri sunt în măsură să ne ofere surprize”, a concluzionat Reniță.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0