Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Guvernul Filip a scăpat de demitere

© Sputnik / Miroslav RotariRaportul premierului Pavel Filip privind implementarea Programului de activitate al Guvernului pentru perioada 2016-2018
Raportul premierului Pavel Filip privind implementarea Programului de activitate al Guvernului pentru perioada 2016-2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul Pavel Filip rămâne în funcție. Deputații nu au înregistrat în termenul stabilit de lege nicio moțiune de cenzură prin care să-și exprime dezacordul față de asumarea de răspundere a Guvernului, prin votarea, luni, a unui pachet de legi.

CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Nici una din cele cinci fracțiuni și grup parlamentar din Legislativul țării nu au contestat asumarea de răspundere a Guvernului Pavel Filip. În dimineața zilei de joi, 14 februarie, au expirat cele 72 de ore când deputații puteau să înregistreze în Parlament o moțiune de cenzură prin care să-și exprime dezacordul față de pachetul de legi adoptat luni, 11 februarie, de Guvern prin asumare de răspundere.

Proiectele de lege asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea au fost înregistrate în Parlament. Acestea vizează, între altele, modificări ale legii bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019, legii privind Zona Economică Liberă „Bălţi”. De asemenea, unul dintre proiecte prevede majorarea salariilor pentru directorii de grădinițe, școli și colegii, precum și creșterea salariilor subofițerilor.

Conform Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Regulamentul Parlamentului prevede că dacă în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.

”Până astăzi, în Parlament nu a fost înregistrată nicio moțiune de cenzură împotriva Guvernului”, a declarat astăzi pentru Sputnik responsabilii de la Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului.

 Moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 26 de deputați. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, este votată de majoritatea deputaţilor.

Termenul limită în care deputații puteau contesta asumarea de răspundere a Guvernului este joi, 14 februarie, ora 09:00. Astfel,  legile votate luni de Guvern urmează să fie promulgate și publicate în Monitorul Oficial.

Ce șanse sunt ca Guvernul Filip să fie demis până la alegeri>>>

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat pe 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri, poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Fluxul de știri
0