Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Au furat milioane: Timp de cinci ani, niște moldoveni au golit bancomate în Rusia

Abonare
Pentru capturarea răufăcătorilor a fost elaborat un plan special, fiind reținuți în cele din urmă membrii a două grupări criminale.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Cu ajutorul unor metode speciale elaborate de „Sberbank”, oamenii legii din Rusia au reținut pe teritoriul țării două grupări criminale din Moldova ai căror membri, începând cu anul 2014, au spart bancomate ale băncilor din Rusia, a comunicat pentru RIA Novosti Stanislav Kuznețov, vicepreședintele administrației celei mai mari bănci din Rusia.

În patru ani, suspecții au reușit să sustragă câteva milioane de ruble.

„Aproximativ cu o săptămână în urmă a fost încheiată o operație complicată: cinci cetățeni ai Republicii Moldova au fost prinși în flagrant delict. Au fost confiscate instrumentele cu care erau comise infracțiunile: butelii, furtunuri și cabluri. În general, au fost colectate toate dovezile materiale”, a spus Kuznețov.

Membrii grupării criminale furau bani din bancomatele „Sberbank” și ale altor bănci din regiunile Novgorod, Kursk și Rostov.

Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova
Riscuri majore atunci când extrageți banii de la bancomat: Explicația expertului

Organele de drept și serviciul securitate al „Sberbank” au constatat că pe teritoriul Moldovei, cel puțin în două localități, existau locuri speciale în care escrocii se antrenau în aflarea vulnerabilităților bancomatelor, pentru ca ulterior să aplice cunoștințele în practică, a menționat Kuznețov.

„Primele semnale cu privire la acțiunile ilegale ale grupării au apărut în anul 2014. Atunci am început să elaborăm metode speciale pentru a anticipa acțiunile infractorilor, a analiza posibilele deplasări ale acestora, încercările de comitere a infracțiunilor, astfel încât, ținând cont de un șir de particularități, să sistematizăm aceste infracțiuni”, a explicat omul legii.

Activitatea de depistare și reținere a infractorilor s-a desfășurat în comun cu organele de drept din mai multe regiuni ale Federației Ruse. Concomitent, a fost reținută și o altă grupare criminală din Moldova formată din trei persoane.

„Pierderile au fost stabilite în ambele cazuri. Suspecții din cea de a doua grupare criminală au sustras 725 de mii de ruble din bancomatul nostru. În ceea ce privește prima grupare, în acest caz există foarte multe episoade de sustragere a banilor în numerar în sumă totală de câteva milioane de ruble”, a rezumat Stanislav Kuznețov.

Fluxul de știri
0