Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Riscuri majore atunci când extrageți banii de la bancomat: Explicația expertului

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaБанковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard
Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în securitate informațională, Constantin Sclifos, a explicat ce este ”skimming”-ul și de ce nu este indicat să scoatem banii de la bancomate.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Odată cu dezvoltarea vertiginoasă a tehnologiilor, care înlesnesc esențial viața oamenilor, apar și noi metode de escrocherii. Una dintre acestea este ”skimming”-ul. Expertul în securitate informațională, Constantin Sclifos, a explicat pentru Sputnik în ce constă aceasta.

”Skimming”-ul constă obținerea frauduloasă a datelor stocate pe banda magnetică a unui card bancar, care permit efectuarea anumitor operațiuni. Toate tehnologiile au perioade când se actualizează, iar băncile schimbă cardurile, astfel că în această perioadă ”skimming”-ul este inutil. Deși carduri cu bandă magnetică există până în prezent”, afirmă specialistul.

Банкомат - Sputnik Moldova
Alertă de gradul zero! FBI avertizează: Vor fi atacate bancomatele din întreaga lume

Expertul a explicat de asemenea cum putem verifica dacă bancomatul din care intenționați să extrageți banii are instalat dispozitivul de skimmimg.

”Primul semn este grosimea prea mare a panoului respectiv, iar al doilea este însuși elementul în care este introdus cardul, acesta nefiind detașabil. Atunci când sunt instalate aceste dispozitive, de regulă ele sunt lipite. Astfel că este suficient un mic efort pentru a vedea asta pentru că dispozitivul se va mișca. Acest lucru nu se poate întâmpla în incinta băncii”, a subliniat Constantin Sclifos.

Expertul a menționat însă că cel mai sigur mod de a ne feri de escroci este să utilizăm ATM-urile din interiorul băncilor.

”Pentru a vă asigura trebuie să utilizați doar bancomatele și ATM-urile din bănci sau din locurile unde știți exact că acestea sunt monitorizate. Nu extrageți banii în locurile foarte aglomerate unde dispozitivele de obținere frauduloasă a datelor de pe banda magnetică pot fi instalate foarte ușor”, a conchis Sclifos.

Fluxul de știri
0