Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Jérôme Longué: Radio ONU a fost un proiect minunat

CC0 / Pixabay / jensjunge / Здание ООН
Здание ООН - Sputnik Moldova
Abonare
În ajunul Zilei Internaționale a Radioului, care este marcată pe 13 februarie, dată la care în anul 1946 a fost fondat Radio ONU, reporterul AIP „Rossia segodnia” a dialogat cu șeful unității franceze a Departamentului de informare al Organizației Națiunilor Unite, Jérôme Longué.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. În declarația făcută cu ocazia Zilei Internaționale a Radioului, secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a menționat rolul deosebit al acestui „instrument puternic” care, chiar și în societatea contemporană a comunicațiilor digitale, este „accesibil unui număr mai mare de oameni decât orice alt mijloc de informare”.

„Pentru Organizația Națiunilor Unite, mai ales pentru operațiunile noastre de menținere a păcii, radioul este o modalitate vitală de informare, unificare și extindere a drepturilor și posibilităților oamenilor care s-au confruntat cu războiul”, a subliniat liderul celei mai mari organizații internaționale.

În ajunul Zilei Internaționale a Radioului care este marcată pe 13 februarie, dată la care în anul 1946 a fost fondat Radio ONU, reporterul AIȘ „Rossia segodnia” a dialogat cu șeful unității franceze a Departamentului de informare al Organizației Națiunilor Unite, Jérôme Longué.

© Photo : Captură ecran / UN NewsȘeful unității franceze a Departamentului de informare al Organizației Națiunilor Unite, Jérôme Longué
Jérôme Longué: Radio ONU a fost un proiect minunat - Sputnik Moldova
Șeful unității franceze a Departamentului de informare al Organizației Națiunilor Unite, Jérôme Longué

- Vă mulțumesc pentru interesul manifestat față de Radio ONU însă, la drept vorbind, acesta, ca structură titulară, nu mai există. A fost desființată în anul 2018 în cadrul reorganizării Departamentului de Informare Publică.

- Vorbiți-ne puțin despre istoria Radio ONU.

- Radio ONU a fost fondat pe 13 februarie 1946 și a existat până în anul 2018. Paralel, în ultimii 30 de ani au apărut circa 25 de posturi de radio în cadrul operațiilor de menținere a păcii, cu preponderență în Africa. Ele rămân a fi un canal important de comunicare, nu doar în limbile oficiale ale ONU, ci și în limbile naționale și locale. Una dintre primele stații radio de acest tip a apărut la începutul anilor 1990, în Cambogia.

- Care sunt realizările Radio ONU și care sunt obiectivele pe care organizația le pune în fața radiodifuziunii în noile condiții?

Casa-muzeu a academicianului N. D. Zelinski, Tiraspol - Sputnik Moldova
Societate
Expertul ONU a constatat progrese în sfera drepturilor omului în regiunea transnistreană

- Radio ONU a emis pe parcursul ultimelor șapte decenii în 25 de limbi. Acest serviciu era eficient din punct de vedere al cheltuielilor, asigura accesul populației la informație și înlesnea propagarea activității ONU. În momentul de față continuăm să lansăm materiale audio în nouă limbi (cele șase limbi oficiale ale ONU – engleză, franceză, spaniolă, rusă, arabă și chineză, precum și swahili, portugheză și hindi). Acestea sunt în fond buletine de știri, interviuri speciale, reportaje și podcasturi.

- Care sunt planurile de viitor?

- Să mărim numărul podcasturilor, dar și să ne străduim să ținem pasul cu vremurile și să rămânem actuali.

- Cu ce greutăți vă confruntați astăzi?

- Evident, pentru noi principala problemă sau provocare este locul nostru în sistemul de comunicații al ONU. Organizația continuă să utilizeze radioul pentru a asigura cu informații populația mai multor țări în curs de dezvoltare, însă în același timp se acordă o atenție tot mai mare creării materialelor video și activității pe rețelele de socializare.

Alexei Komov - Sputnik Moldova
Toți părinții trebuie să știe asta: Reprezentantul CMF la ONU, despre educația în familie

- Aveți planuri de lansare a proiectelor comune cu anumite mijloace de informare în masă, organizații sau, poate, cu activiști sociali?

- Ne străduim să colaborăm cu toate organizațiile și programele din sistemul ONU – UNICEF, cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați, Organizația Internațională a Muncii, Programul Alimentar Mondial, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

- Ce impresii v-a lăsat activitatea la Radio ONU?

- Radio ONU a fost un proiect minunat.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0