Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președinția a reacționat la nota de protest înaintată ambasadorului rus de către Guvern

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
La Președinție a fost discutată nota de protest înaintată ambasadorului rus de către Guvernul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, se declară total dezamăgit de reacția Guvernului Republicii Moldova cu privire la situația legată de eliberarea cetățenilor noștri din prizonierat din Afganistan.

Самолет - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii eliberați din prizonierat: Guvernul a trimis o delegație la Moscova

Reacția șefului statului vine după ce ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde i-a fost înmânată o notă de protest prin care Guvernul Republicii Moldova se declară nemulțumit de ”tergiversarea acordării accesului delegației moldovenești, care se află la Moscova din 11 februarie, la cetățenii Lionel Buruiană și Mihai Crihan, eliberați recent din prizonierat și transportaţi în capitala Federației Ruse”.

O delegație formată din secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Mihail Căpățână, și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat, Evgheni Vasiliev, se află  la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonieratul talibanilor.

Potrivit unei note informative a MAEIE, autoritățile moldovenești le-au solicitat organelor competente ale Federației Ruse asigurarea accesului delegației Republicii Moldova la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberați din prizonierat în Afganistan.

”În loc să exprimăm recunoștință Rusiei pentru ajutorul oferit în eliberarea cetățenilor Republicii Moldova, guvernul moldovenesc din nou vine cu acuzații neîntemeiate antirusești”, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al Președinției.

Potrivit președintelui țării, majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova susține dezvoltarea parteneriatului strategic al Republicii Moldova cu Federația Rusă.

Administrația prezidențială îndeamnă Guvernul, instituțiile politice și cele publice din Moldova să manifeste o atitudine respectuoasă atât reciprocă, cât și față de partenerii externi ai țării noastre ”întru soluționarea problemelor cu adevărat importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova”.

Cei doi moldoveni au fost luați ostatici de talibani încă în noiembrie anul 2015. Elicopterul companiei aeriene din care făceau parte aceștia a fost capturat în Afganistan, pe 24 noiembrie 2015, după ce a efectuat o aterizare de urgență. Aeronava era pilotată de trei cetățeni moldoveni, unul dintre ei a fost ucis de talibani. Elicopterul transporta 18 militari afgani. 

Luni, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că piloții moldoveni, luați ostatici de către talibanii din Afganistan în 2015, au fost eliberați cu sprijinul Rusiei și în curând vor reveni acasă.

Fluxul de știri
0