Războiul din Afganistan, care a luat viața a sute de moldoveni și a distrus destinul a mii de familii din țara noastră, rămâne a fi o pată neagră în inima multora dintre noi. La 30 de ani de la încheierea acestui război, mulți încă nu cunosc motivul pentru care cei 12 mii de moldoveni au fost duși pe câmpul de luptă.
Doctorul habilitat în politologie, Victor Juc, a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova care au fost mizele războiului din Afganistan, din perioada 1979-1989, dar și motivele pentru care, la 30 de ani de la încheierea acestuia, afganii sunt în așteptarea păcii.
„Intervenția Uniunii Sovietice în Afganistan se înscrie în logica Războiului Rece, când actorii majori sub forma supraputerii, sau sateliții lor, încercau să-și consolideze pozițiile globale pe orice segment”, a declarat doctorul habilitat în politologie Victor Juc în studioul Radio Sputnik Moldova.
Totul a pornit de la lovitura de stat din 1973, când regele Muhammad Zahir Șah a fost înlăturat, iar monarhia - abolită. Atunci, Afganistanul s-a proclamat republică, cu numele de Republica Democratică Afganistan.
„În 1973 s-a produs o lovitură de stat și monarhia a fost abolită în detrimentul unui regim republican, cu vederi mai pro-occidentale, iar în 1978 s-a mai produs o lovitură de stat, în urma căreia la guvernare au venit forțele de stânga, conduse de Nur Muhammad Taraki. Peste un an s-a mai produs o lovitură de stat în urma căreia adjunctul lui Taraki a devenit președinte a Afganistanului. În acest context, Uniunea Sovietică se temea că noua conducerea ar putea derapa de la orientarea pro-sovietică, și a intervenit în Afganistan”, spune doctorul habilitat în politologie Victor Juc.
Cert este că în Afganistan au intervenit nu doar sovieticii, ci și Statele Unite care, direct sau indirect, au susținut rebelii din această țară.
„Atunci, SUA nu s-au lăsat mult așteptate și au intervenit susținând în totalitate rebelii din Afganistan și nu pentru că aveau simpatie față de aceștia, ci pentru a lupta împotriva URSS. Prestația SUA a fost hotărâtoare în înarmarea și susținerea rebelilor din Afganistan. Mai mult, SUA au reușit să-i recruteze pe occidentali, iar în 1980 aceștia au boicotat olimpiada organizată de URSS”, adaugă Victor Juc.
Despre existența conflictului ne se cunoștea, iar mulți dintre moldovenii luați la Războiul din Afganistan au aflat la ce au mers abia când au ajuns pe câmpul de luptă.
„Atunci nici nu s-a anunțat intervenția URSS în Afganistan. S-a emis doar un comunicat de presă în care se anunța că, la solicitarea poporului afgan, URSS a intervenit și atât. A fost o intervenție fulger”, conchide Victor Juc.
Amintim că la războiul din Afganistan, din perioada 1979-1989, au participat peste 12 mii de moldoveni. 301 și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, patru au fost dați dispăruți, iar 700 au rămas invalizi pe viață. Mulţi dintre cei care s-au întors pe picioarele lor au rămas cu traumatisme pentru tot restul vieții.
Autor: Silvia Zavadovschi