Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministerul rus de Externe, despre implicarea SUA în alegerile din Moldova - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Departamentul de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe a o ferit un comentariu cu privire la implicarea Statelor Unite în situația preelectorală din Moldova.

CHIȘINĂU, 12 feb - Sputnik. Moscova speră că, în cadru următoarelor alegeri parlamentare, poporul Republicii Moldova își va alege deputații în Parlamentul țării fără a ține cont de sfaturile SUA, declară Ministerul rus de Externe într-un comunicat, informează RIA Novosti.

”Suntem încrezători că poporul moldovean va putea să-și determine în mod independent preferințele la viitoarele alegeri parlamentare, din 24 februarie curent, fără sfaturi venite de la Washington, care, după cum o arată trista experiență internațională din ultimele decenii, se ghidează în exclusivitate de propriile sale ambiții geopolitice, ignorând interesele naționale ale altor țări", este menționat în mesajul publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Tot ce trebuie să știți despre alegerile din Moldova - Sputnik Moldova
Alegeri parlamentare 2019: Tot ce trebuie să știți

Potrivit instituției, ”amestecul în afacerile interne ale altor state a devenit de mult timp stilul caracteristic al politicii externe a Washingtonului”.

”Astăzi, acest lucru poate fi văzut mai ales în cazul Venezuelei, unde Statele Unite încearcă de fapt să efectueze o lovitură de stat. Din același șir face parte și ocuparea unor părți ale teritoriului Siriei, după mai multe încercări nereușite de a elimina guvernul legitim de la Damasc. Tot aici se înscrie și impunerea controlului asupra regimului naționalist de la Kiev, care a capturat puterea cu ajutor american. Se pare că și Moldovei îi este pregătit un destin similar”, mai precizează reprezentații MAE.

Moscova și-a format această părere ”ca rezultat al comportamentului ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan”

”Imediat după ce a preluat funcția în toamna anului trecut, a început să se implice activ în procesele interne ale Republicii Moldova. În mod public i-a susținut pe unii politicieni în raport cu alții, oferind recomandări privind desfășurarea alegerilor parlamentare", subliniază Ministerul rus de Externe.

Igor Dodon și Mátyás Eörsi - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, în dialog cu reprezentantul OSCE: Ce ar putea submina legitimitatea alegerilor

”Americanii, în încercarea de a predetermina rezultatul votului, intenționează să evalueze cât de democratice vor fi acestea în funcție de cine le va câștiga. Dacă câștigătorul nu va fi pe placul Washingtonului, moldovenii sunt amenințați cu ruperea relațiilor cu Occidentul și chiar cu repetarea unui maidan după modelul ucrainean", este precizat în comunicat.

"Comportamentul nediplomatic al ambasadorului american reflectă în mod clar obișnuința Statelor Unite de a nu se complica prea mult cu noțiunea de suveranitate și, îmbinând amenințările cu promisiunile, să-și impună voința. Nu am vrea ca Moldova să devină și ea un alt teren pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul și Libia, s-au care au aruncat în conflicte sângeroase Siria și Ucraina”, a declarat Ministerul rus de Externe.

Alegerile parlamentare din Moldova sunt programate pentru 24 februarie 2019. Ele vor avea loc pentru prima dată în baza unui sistem electoral mixt. Noile reguli stipulează că 50 de deputați vor fi aleși prin liste de partide, iar 51 - pe circumscripții uninominale.

Fluxul de știri
0