Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce șanse sunt ca Guvernul Filip să fie demis până la alegeri

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul de la Chișinău ar putea să se întrunească în cadrul unei ședințe extraordinare până la alegeri. Pe ordinea de zi: moțiunea de demitere a Guvernului Filip.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Cele șapte proiecte de lege asupra cărora Guvernul și-a asumat luni, 11 februarie, răspunderea au fost înregistrate în Parlament.

Павел Филип и Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Vor fi sau nu suspendați din funcție Filip și Candu - Ce spune legea

Pachetul de legi vizează, între altele, modificări ale legii bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019, legii privind Zona Economică Liberă „Bălţi”. De asemenea, unul dintre proiecte prevede majorarea salariilor pentru directorii de grădinițe, școli și colegii, precum și creșterea salariilor subofițerilor.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Guvernul avea tot dreptul să-și asume răspunderea, luând în considerare că Parlamentul deja nu poate vota legile în lectură finală.

”Guvernul și-a asumat răspunderea pentru subiecte foarte importante legate de asigurări sociale și sistemul unic de salarizare”, a declarat Candu.

Ce spune Legea Supremă

Conform Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Trei săptămâni până la alegeri și ultima ședință a actualului Parlament

Regulamentul Parlamentului prevede că dacă în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 26 de deputați.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, este votată de majoritatea deputaţilor.

Astfel, dacă până joi, 14 februarie, ora 09:00, nu va fi depusă nicio moțiune de cenzură în Parlament, legile votate luni de Guvern urmează să fie promulgate și publicate în Monitorul Oficial. În cazul depunerii unei moțiuni de cenzură, Parlamentul urmează să se întrunească într-o ședință extraordinară până în data de 24 februarie 2019, când în țară se vor desfășura alegerile parlamentare ordinare.

Până la această oră, nicio fracțiune parlamentară sau grup de deputați nu a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Pavel Filip. 

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat pe 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri, poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.

Fluxul de știri
0