Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avocat: Am fost obligată să fac niște cursuri înainte de căsătorie, în Malta e ceva normal

© Sputnik / Miroslav RotariInga Albu
Inga Albu - Sputnik Moldova
Abonare
Cuplurile care doresc să-și înregistreze căsătoria pe teritoriul Maltei sunt obligate să facă cursuri de pregătire înainte de mariaj.
Avocat: Am fost obligată să fac niște cursuri înainte de căsătorie, în Malta e ceva normal

În vara acestui an, avocata Inga Albu va fi mireasă, iar alesul inimii sale este un cetățean al Maltei. Cu această ocazie, cuplul a participat la un curs de pregătire pentru viitorii soți, care este obligatoriu atât în cazul căsătoriei între cetățenii Maltei, cât și între un cetățean străin și un maltez.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocata Inga Albu a relatat despre experiența pe care a avut-o la cursul de pregătire "Marriage Preparation Course" în Malta. Potrivit spuselor sale, la cursuri au participat 15 cupluri în care unul dintre soți este cetățean străin. Cursurile s-au desfășurat timp de 4 săptămâni, iar taxa pentru un cuplu este 30 de euro.

"La început nu înțelegeam ce fel de cursuri sunt acestea, de ce se implică cineva în viața mea privată. La final am înțeles că este un curs care unește și mai mult destinele sau sunt cazuri când viitorii soți înțeleg că nu sunt creați unul pentru celălalt. De fapt, sensul acestor cursuri constă în faptul că statul vrea să se asigure de formarea unei familii informate și sănătoase, pentru că familia este celula societății", a declarat Inga Albu.

Svetlana Manuil - Sputnik Moldova
Cum păstrăm dragostea în căsătorie?

În cadrul acestor cursuri au participat doi avocați profesioniști care au explicat drepturile și obligațiile viitorilor soți, cum se împart bunurile în cazurile de divorț și multe alte aspecte importante pe care trebuie să le cunoască un cuplu care a decis să se căsătorească. Totodată, reprezentantul Oficiului Stării Civile a prezentat toată informația privind actele care trebuie pregătite, care sunt termenele și costurile tuturor serviciilor de încheiere sau în cazul desfacerii căsătoriei. Mai mult decât atât, la cursuri au participat și doi medici care au explicat cum să concepi un copil sănătos și cum să fie păstrată în general sănătatea familiei. Cuplurile au fost consultate și de către un psiholog care a explicat modul în care trebuie depășite unele probleme. Cursurile au finalizat cu un film în care au fost prezentate amănunțit etapele prin care trece un cuplu din momentul în care cei doi se întâlnesc, se îndrăgostesc, se căsătoresc, greutățile, provocările din familie și cum pot fi soluționate pentru a trăi în armonie.

Avocata Inga Albu susține că moldovenii nu sunt informați din punct de vedere legal privind aspectul încheierii unei căsătorii, iar mulți dintre ei divorțează din motive banale invocând că nu se înțeleg sau nu se potrivesc.

"Avem multe divorțuri din motiv că oamenii nu sunt informați, iar în timpul căsătoriei nu știu să cedeze. În Malta am învățat multe lucruri și am realizat că crearea unei familii este un pas cu adevărat foarte important. Cetățenii moldoveni au nevoie de asemenea cursuri și probabil numărul de divorțuri s-ar diminua", a spus Inga Albu.

În 2017, în Republica Moldova 20 000 de cupluri au decis să-și legalizeze relația, dintre care 9 000 au divorțat. Potrivit datelor Serviciului Stării Civile din 2017, durat medie а unei căsătorii este de șase ani. De regulă, bărbații decid să-şi întemeieze o familie pe la vârsta de 28 de ani, iar femeile — la 26. De obicei, vârsta bărbaților care aleg să divorțeze este de 32 de ani, iar a femeilor — de 30.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0