Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acuzaţii grave – dosarele medicilor moldoveni ce au cetăţenie română, blocate la Bucureşti

© Sputnik / Варвара Гертье / Accesați arhiva multimediaOperație, medici, intervenție chirurgicală
Operație, medici, intervenție chirurgicală - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul român ALDE spune că oficialii de la Sănătate ar putea rezolva problema deficitului de medici din România, numai că, din pricina unor funcţionari, lucrurile sunt blocate.

BUCUREŞTI, 11 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Potrivit declaraţiilor deputatului Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) din România, ţara noastră se confruntă, la momentul de faţă, cu un deficit de 13.000 de medici.

Medici - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Migrație masivă: Medicii italieni fug din propria lor țară - Nu există nicio perspectivă

Din acest motiv, medicii existenţi sunt suprasolicitaţi, nevoiţi să efectueze mai multe gărzi pe lună pentru a acoperi acest deficit.

Totuşi, problema deficitului ar putea fi soluţionată, numai că, la ministerul Sănătăţii din România apare o situaţie cel puţin dificilă.

„Funcţionarii Ministerului Sănătăţii, unii dintre ei în funcţii de conducere încă din 1990, blochează sute de dosare ale unor medici din Republica Moldova, care au şi cetăţeni română, privind echivalarea şi recunoaşterea specializărilor în România”,a  scris Borza pe blogul său.

Politicianul a adăugat că sunt unele dosare care zac în dulapurile Ministerului Sănătății de mai bine de doi ani, în condițiile în care Ministerul are obligația de a soluționa aceste dosare în maximum trei luni.

„E o încălcare a unui drept constituțional, dreptul la muncă și, implicit, un abuz în serviciu din partea funcționarilor Ministerului Sănătății”, a explicat Borza.

Dimpotrivă, dacă un om ştie să deschidă anumite uşi, atunci drumul spre un post în sistemul medical românesc îi este deschis, mai susţine deputatul, amintind, în acest sens, de cazul falsul medicului estetician Matteo Politi, de profesie parcagiu, care a reuşit să opereze în clinici private din România.

Fluxul de știri
0