Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Raport: Achiziţiile de aur ale Federației Ruse – Un nou record în istoria mondială

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Accesați arhiva multimediaLingouri bancare din aur - Imagine Simbol
Lingouri bancare din aur - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Cantitatea de aur cumpărată de băncile centrale globale în 2018 a atins al doilea cel mai mare nivel anual înregistrat până acum, potrivit World Gold Council (WGC). Raportul menționează că Rusia a cumpărat anul trecut cea mai mare cantitate de aur.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Băncile centrale au cumpărat, în 2018, cea mai mare cantitate de aur în volum din 1967, precizează compania de cercetare în raport. Este cea mai mare cantitate achiziţionată de la decizia fostului președinte al SUA, Richard Nixon, de a decupla dolarul de lingouri în 1971.

Слитки золота - Sputnik Moldova
Iată cât aur și valută are Moldova: BNM oferă detalii despre rezervele statului

Potrivit WGC, achizițiile nete ale băncilor centrale au ajuns la 651,5 tone metrice în 2018, cu 74 la sută mai mari decât în anul precedent, când au fost cumpărate 375 de tone. S-a estimat că acestea dețin în prezent aproape 34.000 de tone de aur.

„Situaţia accentuat incertă la nivel geopolitic și economic de pe tot parcursul anului a determinat, într-o măsură tot mai mare, băncile centrale să-și diversifice rezervele și să-și concentreze din nou atenția asupra obiectivului principal de a investi în active sigure și lichide”, se precizează în raportul citat de RT

Se menţionează că Rusia a avut o poziţie de lider în achiziţii, având în vedere că, după câte se pare, urmăreşte să reducă dependența de rezervele în dolari. Banca Centrală a Rusiei (CBR) a vândut aproape în totalitate deţinerile de titluri ale Trezoreriei SUA pentru a cumpăra 274,3 tone de aur în 2018, potrivit WGC.

Gold - Sputnik Moldova
Holodkov: De ce Turcia și-a retras rezervele de aur din SUA

Alți cumpărători mari au fost Turcia, Kazahstan, India, Irak, Polonia și Ungaria.

La începutul lunii ianuarie, CBR a anunţat achiziționarea a 8,5 milioane de uncii de aur în perioada ianuarie-noiembrie 2018. Cu cele 67,6 milioane de uncii de aur, Rusia a devenit al cincilea cel mai mare deţinător din lume, după Statele Unite, Germania, Franța și Italia.

De asemenea, Rusia a redus la un nivel istoric ponderea dolarului american în rezervele valutare ale țării, convertind aproape 100 de miliarde de dolari în euro, yenul japonez și yuanul chinez. Măsura a fost luat ca o parte a unei politici de stat mai ample care îşi propune să înlăture dependența de dolarul american.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0