Holodkov: De ce Turcia și-a retras rezervele de aur din SUA

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Accesați arhiva multimediaGold
Gold - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Veaceslav Holodkov, angajat al Institutului Rus de Studii Strategice (IRSS), comentează cauzele din care Turcia și-a retras rezervele de aur din Sistemul Federal de Rezervă (SFR) al SUA.

CHIȘINĂU, 3 mai — Sputnik. Banca Centrală (BC) a Turciei și-a retras rezerva de aur din Sistemul Federal de Rezervă al SUA.

Acest lucru reiese din raportul anual al Băncii, publicat pe site-ul oficial al acesteia, comunică RIA Novostri.

La sfârșitul anului 2016, rezerva de aur a BC a Turciei, păstrată în SFR al SUA, constituia 28,689 de tone, iar la sfârșitul anului 2017 la rubrica respectivă nu este indicat nimic.

Politologul-specialist în relații internaționale, expertul IRSS Veaceslav Holodkov comentează cauzele retragerii din Sistemul Federal de Rezervă al SUA a rezervei în aur a Turciei.

A Turkish fighter jet flies over the town of Hassa on the Turkish-Syrian border in Hatay province, Turkey January 20, 2018 - Sputnik Moldova
Turcia a început operțiunea militară în Siria. Reacția Rusiei și ONU

O mare parte a comentariilor din mass-media explică decizia Băncii Centrale a Turciei prin motive politice. În primul rând, prin complicarea relațiilor politice dintre Turcia și SUA. În primul rând, în legătură cu evenimentele din Siria", a spus Holodkov.

Totuși, expertul susține că motivele principale ale BC a Turciei sunt cele economice, iar cele politice sunt secundare.

Adevărul este că economia SUA se dezvoltă extrem de neregulat lăsând să iasă la suprafață tendințe foarte periculoase. Datoria de stat crește în ritm rapid, constituind deja 110% din PIB sau 21 trilioane de dolari. Crește brusc deficitul în bugetul de stat. Se estimează ca până în 2020 acesta să ajungă la un trilion de dolari anual. Totodată, reforma fiscală aprobată de către Congres nu a făcut decât să sporească acest deficit. Alți indicatori financiari atestă de asemenea că SUA au intrat într-o perioadă periculoasă. În afară de aceasta, decizia BC a Turciei a fost influențată de personalitatea lui Trump care întreprinde măsuri în economie foarte dure și insuficient de chibzuite", a explicat expertul.

Fluxul de știri
0