Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De la ”Fabricat în Moldova”, pe piața externă. Cine sunt producătorii norocoși?

© Sputnik / OsmatescoSergiu Harea
Sergiu Harea - Sputnik Moldova
Abonare
Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre rezultatele expoziției ”Fabricat în Moldova”.

Peste 50 de mii de oameni au vizitat expoziția ”Fabricat în Moldova” din acest an, organizată de Camera de Comerț și Industrie. De asemenea, au participat 450 de companii, cu 30 mai multe față de ediția precedentă. Pentru prima dată, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai șapte întreprinderi din regiunea transnistreană. Mai multe companii au avut posibilitatea să încheie contracte de colaborare cu oameni de afaceri din țară și de peste hotare. Despre rezultatele expoziției ”Fabricat în Moldova” am discutat, la ”ATITUDINI”, cu Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova și antreprenorii Pelaghia Țîpu, Igor Golban și Ion Marcu.

Pelaghia Țîpu administrează o fabrică de textile, în localitatea Peresecina din raionul Orhei. Întreprinderea coase uniforme și îmbrăcăminte corporativă, care au fost expuse, pentru prima dată, în acest an, la ”Fabricat în Moldova”. Prezența la expoziție a fost de bun augur.

”Am încheiat un contract de livrare pentru piața locală, chiar la expoziție. De asemenea, îmbrăcămintea corporativă a fost solicitată de o companie de peste hotare. Ca urmare, în 2020 vom exporta uniforme și îmbrăcăminte pe piața UE”, a povestit Pelaghia Țîpu.

Antreprenorul Igor Golban a participat pentru a șasea oară la ”Fabricat în Moldova”, cu mai multe produse agroalimentare certificate ecologic, inclusiv migdale, uleiuri, nuci, cătină și fructe uscate. Evenimentul i-a oferit posibilitatea, în decursul anilor, să-și promoveze produsele și să încheie contracte avantajoase de colaborare cu oameni de afaceri din țară și de peste hotare.

Drapelele Rusiei și  Moldovei  - Sputnik Moldova
În curând, în Moldova ar putea să apară brandul ”Fabricat pentru Rusia”

”În acest an am prezentat la ”Fabricat în Moldova” mai multe produse noi, de o calitate mai bună și ambalate deosebit. Am avut mulți cumpărători, cozile au fost interminabile. Datorită expoziției am înțeles ce vrea consumatorul și cum putem face produse și mai bune. În prezent, avem doi parteneri comerciali peste hotare și nouă în țară, pe care i-am cunoscut la expoziție, în ultimii ani. Ca urmare a suportului oferit de Camera de Comerț și Industrie, am reușit să dezvoltăm afacerea, să creăm locuri de muncă și să facem lucruri frumoase, aici, acasă”, a relatat Igor Golban.

”Fabricat în Moldova” este doar una dintre acțiunile desfășurate de Camera de Comerț și Industrie”, în scopul promovării produselor autohtone. Instituția ajută producătorii din țara noastră să participe la expoziții internaționale, să găsească surse de finanțare și să fie competitivi pe piața internă și externă.

”Pe parcursul anului stimulăm companiile autohtone,  prin diferite programe, să implementeze ceva nou. Concurența este mare, avem piața deschisă pentru UE, CSI, Turcia, care sunt atrași de piața noastră. De aceea, îi promovăm și îi susținem pe producătorii autohtoni. În prezent, pentru ei nu există problema accesului la surse financiare. Bănci autohtone și străine susțin investițiile în afaceri. Mai există și suport din partea mai multor programe. Camera de Comerț și Industrie îi ajută să identifice aceste surse financiare și să le investească corect”, a explicat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

Mai multe detalii despre rezultatele expoziției ”Fabricat în Moldova” aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OKhttps://ok.ru/sputnikmoldova

Fluxul de știri
0