Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prevenirea maladiilor oncologice: 95% din femei diagnosticate cu cancer mamar sunt salvate

© Sputnik / OsmatescoLarisa Sofroni
Larisa Sofroni - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Numărul femeilor care fac cancer mamar crește în Republica Moldova. Maladia ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi anual. Aproximativ zece la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei.
Prevenirea maladiilor oncologice: 95% din femei diagnosticate cu cancer mamar sunt salvate

Potrivit medicului și profesorului în mamologie, Larisa Sofroni, principala cauză care a adus la aceste cifre impunătoare este adresarea tardivă la medicul specialist. Astfel, 33 la sută dintre femei se adresează în stadiul tardiv al maladiei, când cu părere de rău, nu se pot aplica metode radicale cu efect benefic asupra sănătății. Totodată, 13 la sută dintre femei se adresează în stadiul întâi al maladiei.

"Cancerul glandei mamare este un tip de cancer care poate fi tratat. Dacă o pacientă se adresează în stadiul întâi sau doi al maladiei, șansele de supraviețuire sunt de 95 la sută. Puțini cunosc că cancerul mamar are și stadiul zero, adică stadiul preinvaziv. La acest stadiu șansele de supraviețuire sunt de 100 la sută. Femeile sunt îndemnate să se adreseze de urgență la medicul specialist, dacă depistează oricare formațiune sau semn patologic la nivelul glandelor mamare", a precizat Larisa Sofroni.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0