Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Avocat: În Moldova lipsește legislația care ar soluționa efectiv cazurile de malpraxis

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Iachimciuc
Alexandru Iachimciuc  - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova nu există o statistică a cazurilor de malpraxis, dar cert este faptul că în ultimul timp cetățenii aud tot mai des despre ele. Invitat în studioul Sputnik Moldova, avocatul Alexandru Iachimciuc a vorbit despre acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă oamenii și în baza căror norme ar trebui să funcționeze o lege în acest sens.
Avocat: În Moldova lipsește legislația care ar soluționa efectiv cazurile de malpraxis

În Republica Moldova lipsesc mecanismele extrajudiciare pentru soluționarea cazurilor de malpraxis. Nu este prevăzut mecanismul asigurărilor de răspundere profesională în caz de greșeli medicale. De asemenea, avocatul Alecxandru Iachimciuc susține că nu există o autoritate care ar stabili gravitatea acestor greșeli.

Cadrul legal stabilește standardul serviciilor medicale și încălcarea regulilor de acordare a serviciilor medicale cât și de asistență în cazurile apariției unor eventuale maladii. În prezent, legea pedepsește doar încălcarea regulilor de încălcare a acestor servicii medicale din culpă gravă sau neglijență, fie cu rea-intenție.

Inga Albu - Sputnik Moldova
Iată ce ar trebui să știi despre profesia de avocat

"Legislația Republicii Moldova nu cunoaște astăzi noțiunea de malpraxis, deși sub unele aspecte această categorie juridică este totuși reglementată de Codul Penal, care încriminează erorile medicale comise din neglijență de către un lucrător medical, erori care au adus daune sănătății pacientului sau au dus la decesul acestuia. Nu este prevăzută însă răspunderea penală pentru cauzarea de daune pacientului în cazul când dauna este de gravitate medie și ușoară. La fel, nu sunt prevăzute mecanisme eficiente de protecție de malpraxis, cu excepția instanței de judecată", a declarat Alexandru Iachimciuc.

Legiuitorul stabilește că un pacient are dreptul la o diagnoză corectă, descifrarea acestei diagnoze, cât și la cele mai bune remedii și practici aplicate în domeniul medicinei cu privire la problemele de sănătate pe care le are. Orice drept al pacientului este o obligație a medicului sau a cadrului medical și invers - orice obligație a pacientului este corelată de un drept al medicului. Pentru a demonstra vinovăția și neglijența medicului față de pacient trebuie să existe și probe.

"Pedepsirea unui medic trebuie să aibă la bază o încălcare a drepturilor persoanei. Pacientul trebuie să sesizeze inclusiv administrația instituției medicale despre litigiile precum neatenția acordată sau alte încălcări mai lejere. Despre partea ce ține de existența unor prejudicii, atunci soluționarea litigiului le revene organelor de stat. Practica arată, totuși, că malpraxisul medical este foarte dificil de demonstrat", a menționat avocatul.

Totodată, avocatul este de părerea că neglijența unui medic este greu de demonstrat atunci când și pacientul nu respectă niște reguli.

"Dezinformarea și lipsa culturii în domeniul medical a societății nasc anumite carențe. Este arhicunoscut că în Republica Moldova pacienții se adresează mult prea târziu la medic, iar atunci când se adresează cer să li se ofere totul și foarte rapid. Este un concept că medicul nu este prietenul sănătății sale, de aici pornește o relație greșită și multe alte probleme", susține Iachimciuc.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0